Armata filipineză, în stare de alertă după moartea liderului Statul Islamic

S.I. Catalin / 28 oct 2019 / 10:39

Forţele de securitate filipineze erau luni în stare de alertă în legătură cu posibile atacuri drept represalii după moartea liderului grupării Statul Islamic (SI), Abu Bakr al-Baghdadi, în timpul unei operaţiuni a armatei americane în Siria, transmite dpa.

Armata filipineză a salutat moartea lui Al-Baghdadi, considerată o ''lovitură dură pentru organizaţiile teroriste din întreaga lume'' şi a promis să continue eforturile de neutralizare a teroriştilor care acţionează în Filipine, în special în regiunea sudică Mindanao.

,,Ne aşteptăm ca moartea lui (Abu Bakr al-Baghdadi, n.red.) să aibă un impact negativ asupra conducerii teroriştilor în diverse părţi ale lumii. Trupele noastre din primele linii rămân la un nivel de alertă ridicat pentru a zădărnici eventuale încercări de a acţiona pe fondul acestei evoluţii'', a declarat generalul de brigadă Edgard Arevalo.

El le-a cerut filipinezilor să dea dovadă vigilenţă şi să raporteze autorităţilor ''orice activităţi sau persoane suspecte din localităţile lor''.

În anul 2017, trupele filipineze s-au luptat timp de cinci luni în oraşul Marawi cu militanţi afiliaţi SI, bilanţul confruntărilor depăşind 1.200 de morţi, printre care mulţi civili.

Printre cei ucişi la Marawi s-a aflat liderul terorist filipinez Isnilon Hapilon, aşa-numitul emir al Statului Islamic în Asia de Sud-Est.

Evenimentele din Marawi l-au determinat pe preşedintele filipinez Rodrigo Duterte să decreteze legea marţială în Mindanao, măsură încă în vigoare până la finalul anului.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy