Armata din Myanmar a deschis focul asupra protestatarilor

Eduard Pascu |
Data publicării:
Cel puțin doi morți în timpul protestelor împotriva loviturii de stat militare din Myanmar  Sursa foto: Twitter
Cel puțin doi morți în timpul protestelor împotriva loviturii de stat militare din Myanmar Sursa foto: Twitter

Cel puțin două persoane au fost ucise și alte câteva rănite luni, când forțele de securitate au tras cu muniție de război asupra protestatarilor din nordul Myanmar, a informat presa locală.

Soldații, au tras mai multe focuri de armă pentru a dispersa mulțimea care protesta în Myitkyina, capitala statului Kachin, față de lovitura de stat militară, anunță Myitkyina News Journal, citat de Anadolu.

Conform unor imagini prezentate de presa locală protestatarii au fost împușcați în cap. Pe lângă aceștia, alte câteva zeci au fost rănite.

Raiduri ale forţelor de securitate au avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică la Yangon împotriva oficialilor Ligii Naţionale pentru Democraţie (NLD), partidul lui Aung San Suu Kyi, şefa de facto a guvernului arestată de armată, transmite Agerpres.

Imagini difuzate de presa locală arată cum forţele de securitate trag cu muniţie de luptă împotriva manifestanţilor şi târăsc cadavre.

Media de stat neagă orice implicare a unităţilor însărcinate cu menţinerea ordinii în moartea civililor. Junta din Myanmar nu a răspuns până în prezent la numeroase solicitări din partea AFP pentru a comenta aceste informaţii.

Partidul Uniunii, Solidarităţii şi Dezvoltării (PUSD), susţinut de armată, este, de asemenea, implicat în atacuri.

Membri ai PUSD au ucis vineri un reprezentant local al NLD şi un adolescent de 17 ani, potrivit Asociaţiei pentru ajutorul deţinuţilor politici (AAPP).

Responsabili locali, politicieni, jurnalişti, activişti, artişti: sute de oameni au fost arestaţi de la 1 februarie.

Din cauza deteriorării situaţiei, mulţi birmanezi fug din ţară. Aproximativ 50 de persoane, între care opt poliţişti care au refuzat să ia parte la represiune, şi-au găsit adăpost în India vecină.

Junta din Myanmar i-a cerut Indiei să-i predea pe poliţişti "pentru a păstra relaţii bune între cele două ţări", într-o scrisoare ce a putut fi consultată de AFP.

Aproape 100 de birmanezi se află în continuare la frontiera cu India în speranţa de a primi permisiunea de a trece pe teritoriul indian.

Statele Unite au anunţat noi sancţiuni comerciale împotriva Myanmarului "ca răspuns la lovitura militară şi la escaladarea violenţei împotriva protestatarilor paşnici". Ministrul american al comerţului a anunţat într-un comunicat că a impus "noi restricţii la export" şi că a inclus pe lista neagră ministerul de interne şi pe cel al apărării, "responsabile pentru lovitura de stat", precum şi "două entităţi comerciale deţinute şi administrate de ministerul apărării", transmite AFP.

Exporturile "sensibile" către Myanmar vor fi supuse unor controale sporite şi condiţii mai aspre.

Aceste noi măsuri se adaugă sancţiunilor financiare deja impuse şefilor juntei militare care au răsturnat pe 1 februarie guvernul liderei civile Aung San Suu Kyi.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel