Armata columbiană a executat peste 6.400 de civili. De trei ori mai mult decât era estimat până acum

S.I. Catalin |
Data publicării:

Peste 6.400 de civili au fost executaţi sumar şi prezentaţi ca ucişi în luptă în Columbia, de trei ori mai mult decât era estimat până acum în acest scandal al "falşilor pozitivi", cel mai grav implicând armata în aproape şase decenii de război intern, notează AFP.

Jurisdicţia specială de pace (JEP) a anunţat joi că a stabilit că "cel puţin 6.402 columbieni femei şi bărbaţi au murit şi au fost prezentaţi ilegal ca fiind căzuţi în luptă între 2002 şi 2008", potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Cifrele conferă o nouă dimensiune acestui "fenomen macro-criminal", potrivit JEP, creată prin acordul de pace din 2016 cu fosta gherilă FARC pentru a investiga crimele grave din timpul conflictului.

Dezvăluirea "falşilor pozitivi", în jargon militar, a fost unul dintre cele mai mari scandaluri care au implicat armata columbiană în confruntările sale cu rebeliunile de stânga.

Deşi statul-major neagă orice practică sistematică, ofiţerii şi soldaţii au recunoscut în faţa JEP implicarea lor în aceste crime.

Militarii înregistrau luptătorii de gherilă şi traficanţii de droguri eliminaţi şi aceste rezultate "pozitive" le-au adus medalii, permisii şi promovări.Dar mii de morţi au fost civili împuşcaţi cu sânge rece.

Până anul trecut, procuratura s-a sesizat în 2.249 de cazuri de execuţii extrajudiciare comise între 1988 şi 2014, dintre care 59% din 2006 până în 2008, sub preşedinţia lui Alvaro Uribe, care a condus o feroce ofensivă împotriva Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Fostul preşedinte de dreapta, aflat la putere din 2002 până în 2010 şi opozant al acordului de pace pe care îl consideră blând faţă de foştii rebeli, a acuzat joi pe JEP de "discreditarea" guvernului său. El a negat că a instigat armata "să încalce legea" atunci când le-a cerut "eficienţă".

Potrivit lui Jorge Cuervo, profesor în politici de justiţie şi de drepturile omului la Universitatea Externado, instrucţiunea JEP "ne va aduce mult mai aproape de realitatea a ceea ce s-a întâmplat în timpul conflictului armat columbian".

Ancheta caz cu caz a procuraturii este "insuficientă pentru a da dimensiunea reală" a acestor crime, a comentat el, salutând decizia judecătorului de pace de a grupa dosarele, ca pentru răpirile comise de fosta rebeliune marxistă.

În ianuarie, JEP a stabilit că 21.000 de persoane au fost răpite şi au fost inculpaţi opt foşti lideri ai gherilei.

Generalul în retragere Mario Montoya, fost comandant al armatei terestre, este militarul cu cel mai înalt rang audiat de JEP. În ciuda mărturiei care îl acuză, el neagă că a instigat trupele pentru a executa civili. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel