Arma cu care a fost ucis omul de ştiinţă iranian ar fi fost produsă în Israel

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Televiziunea iraniană în limba engleză Press TV a anunţat luni că arma folosită în uciderea unui proeminent om de ştiinţă iranian săptămâna trecută era produsă în Israel, relatează Reuters.

"Arma colectată la locul actului terorist (unde Mohsen Fakhrizadeh a fost asasinat) poartă sigla şi specificaţiile industriei militare israeliene", a declarat o sursă nenominalizată pentru Press TV.

Comentând informațiile Press TV, ministrul informaţiilor israeliene Joseph (Yossi) Cohen a declarat luni postului de radio 103 FM că el nu ştie cine este responsabil, transmite Agerpres.

Fakhrizadeh, care avea un profil public puţin cunoscut în Iran dar a fost numit de Israel ca jucător principal în ceea ce afirmă că este încercarea Iranului de a obţine arme nucleare, a fost ucis vineri când pe o autostradă lângă Teheran asupra maşinii sale a fost trasă o serie de gloanţe.

Funeraliile lui Fakhrizadeh au început luni în Iran într-un cimitir la nord de Teheran, a relatat televiziunea de stat, în timp ce ministrul apărării a promis că Republica Islamică va riposta pentru uciderea savantului.

Alte surse afirmă că arma care a fost găsită la fața locului ar fi fost o mitralieră telecomandată.



Conducătorii religioşi şi militari iranieni au dat vina pe vechiul duşman al Iranului, Israelul, pentru uciderea lui Fakhrizadeh, apărând ameninţarea unei noi confruntări cu Occidentul şi Israelul în săptămânile rămase din preşedinţia lui Donald Trump.

Cu toate acestea, conducătorii iranieni sunt conştienţi de dificultăţile militare şi politice în atacarea Israelului. Un astfel de atac ar complica de asemenea orice efort al preşedintelui ales al SUA Joe Biden de a reînvia detensionarea cu Teheranul după ce el îşi preia funcţia pe 20 ianuarie, notează Reuters.

Tensiunile au crescut între Teheran şi Washington din 2018, când Trump a decis ieșirea SUA din acordul nuclear semnat în 2015 şi a reimpus sancţiuni ce au afectat economia iraniană.

Ca retorsiune, Teheranul a încălcat treptat acordul de limitare a programului său nuclear. Biden a declarat că va readuce Statele Unite în acord dacă Iranul reîncepe să-l respecte.

Teheranul a negat întotdeauna că încearcă să obţină arme nucleare.

Citește și: Iranul acuză Israelul de asasinarea unui om de ştiinţă în domeniul nuclear, promiţând să se răzbune

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel