Are Ungaria o opoziție adevărată? Un fost apropiat al regimului Orban vrea să rupă monopolul FIDESZ și merge la alegerile comasate cu un alt partid

Avocatul și fostul diplomat ungar Péter Magyar (43 de ani) și-a înregistrat noul partid politic, numit TISZA (Tisztelet és Szabadság Párt, adică Partidul Respectului și Libertății).

După cum a subliniat site-ul  hvg.hu, noul partid poate participa la alegerile pentru Parlamentul European și la alegerile locale din acest an, care se vor desfășura pe 9 iunie.

Potrivit fondatorului său, TISZA este un partid de centru. Magyar a reușit să formeze un partid politic în doar două luni și să obțină un rezultat decent cu acesta în sondajele de opinie.

Astfel, potrivit unui sondaj al institutului  de sondare Republikon, noul partid ar putea atrage aproximativ 11% din alegători, chiar de la început.

„O parte semnificativă a publicului maghiar nu-și ascunde dezamăgirea și nemulțumirea. Printre aceștia se numără alegătorii partidului FIDESZ al premierului Viktor Orbán, precum și alegătorii partidelor de opoziție”, a declarat sociologul Mária Vásárhelyi. Ea a recunoscut că Magyar a ridicat în mare măsură nivelul de adrenalină în viața politică anostă din Ungaria.

FIDESZ-ul lui Orbán folosește aceeași armă împotriva lui Magyar ca și împotriva altor partide de opoziție. L-a acuzat că este de partea războiului. „Magyar este noul politician al stângii dolarului. Ne-ar băga în război, ar lăsa migranții să intre și ar permite propaganda de gen”, spune deputatul FIDESZ, Tamás Menczer.

Magyar a răspuns imediat că nu sprijină continuarea războiului în Ucraina și este împotriva livrării de arme prin teritoriul Ungariei. „Cu toate acestea, este necesar să se afirme în mod repetat că Rusia este agresorul, este partea care atacă. Putin a început războiul și îi poate pune capăt”, a subliniat Magyar.

Sâmbăta trecută, această nouă vedetă a politicii maghiare a organizat o demonstrație de sute de mii în piața Kossuth din Budapesta, în fața clădirii Parlamentului. „FIDESZ și-a trădat proprii alegători. Nu este foarte creștin, nici conservator. Vedem ultima încercare disperată a clasei conducătoare de a păstra bogăția și puterea furate chiar și în această situație fără speranță”, a spus el în discursul său din Piața Magyar.

Magyar a fost soț al fostului ministru al Justiției, Judit Varga. În februarie a acestui an, el a demisionat din mai multe funcții în întreprinderile de stat, în semn de protest față de practicile guvernului Orbán. Fosta soție a lui Magyar a părăsit și ea politica.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel