Arabia Saudită cu un pas mai aproape de RIC în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Guvernul saudit a aprobat astăzi decizia de a apropia țara arabă de Organizația de Cooperare de la Shanghai (OCS) - un bloc ce îi are ca principali membri Rusia, India și China - pentru a contrabalansa influența Statelor Unite în Asia, scrie AP

Agenția de stat saudită SPA a anunțat că forul decizional, care s-a întrunit sub președinția regelui Salman bin Abdulaziz la Palatul Al Salam din orașul Jeddah, a aprobat un memorandum privind acordarea statutului de partener de dialog OCS.

A fi un partener de dialog în blocul politic și economic al țărilor eurasiatice, care include Rusia, India, China sau Pakistan, este primul pas înainte de aderarea cu drepturi depline.

Calitatea de membru deplin al regatului în organizație va avea loc în curând, scrie agenția citată.

China și Rusia au format grupul în 2001. De atunci, SCO s-a concentrat în primul rând pe probleme de securitate regională, lupta împotriva terorismului regional, separatismului etnic și extremismului religios. Blocul este, de asemenea, văzut ca o contrapondere a influenței americane și a aliaților occidentali ai Americii din Asia. Recent, Iranul s-a alăturat blocului.

Arabia Saudită și alte state din Golf și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ceea ce consideră că este o retragere din regiune a garantului șef de securitate al Statelor Unite. Țările din Golf caută acum cooperare energetică și militară din alte țări. Pe de altă parte, Washingtonul spune că va rămâne un partener activ în regiune.

Arabia Saudită se apropie tot mai mult de China, iar legăturile lor sunt mai strânse ca niciodată. Beijingul a mediat recent restabilirea relațiilor diplomatice dintre Iran și Arabia Saudită, care au fost întrerupte în urmă cu șapte ani.

Organizația de Cooperare de la Shanghai numără patru state observatoare – inclusiv Iran – și nouă parteneri de dialog, numărând în Arabia Saudită, Qatar și Turcia.

Beijingul este cel mai mare partener comercial al Riadului, cu un comerț bilateral în valoare de 87,3 miliarde de dolari în 2021, potrivit Reuters.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel