Arabia Saudită condamnă poziţia americană privind Înălţimile Golan

S.I. Catalin / 26 Martie 2019 / 17:18

Arabia Saudită a condamnat cu fermitate decizia preşedintelui american Donald Trump de a recunoaşte suveranitatea Israelului asupra părţii anexate din Înălţimile Golan, considerând poziţia americană drept o încălcare a dreptului internaţional, transmite AFP.

Arabia Saudită "îşi exprimă respingerea fermă şi condamnă declaraţia administraţiei americane de recunoaştere a suveranităţii Israelului asupra platoului Golan sirian ocupat", a relatat luni agenţia de presă oficială SPA.

Golanul rămâne "un pământ arab sirian ocupat" şi a-l recunoaşte ca israelian este o "încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi a rezoluţiei internaţionale", a adăugat sursa citată.

,,Vor exista efecte negative asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu, precum şi asupra securităţii şi stabilităţii în regiune", a mai scris SPA.

Ministrul de externe al Siriei, Walid al-Moualem, a declarat luni că "indiferent câţi ani au trecut, faptul că Golanul este un teritoriu sirian ocupat nu se va schimba" şi a avertizat că recunoaşterea de către Washington a suveranităţii israeliene asupra Înălţimilor Golan va izola Statele Unite, transmite Reuters, care preia televiziunea naţională siriană.

Preşedintele american Donald Trump a semnat luni, la Casa Albă, în prezenţa premierului israelian Benjamin Netanyahu, decretul prin care recunoaşte oficial suveranitatea Israelului asupra Înălţimilor Golan.

Netanyahu, aflat în campanie electorală, a declarat că Israelul ,,nu va renunţa niciodată" la cea mai mare parte a teritoriului sirian Golan, capturat în timpul Războiului de Şase Zile din 1967 şi anexat în 1981.

Anexarea Înălţimilor Golan nu a fost recunoscută de comunitatea internaţională. Luni, Turcia a reamintit această poziţie prin vocea ministrului de externe Mevlut Cavusoglu, care a afirmat că ţara sa va face "orice este necesar, până la capăt" şi va colabora cu toate ţările împotriva "deciziilor unilaterale" care nesocotesc legislaţia internaţională, informează APP.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a apreciat că gestul lui Trump este "practic un cadou electoral pentru Netanyahu, care este în dificultate înaintea alegerilor" şi că "eforturile americane sunt zadarnice".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy