Apelul U.E la dialog, nu ajută Iranul să aibă un acord nuclear

S.I. Catalin |
Data publicării:
Ahmad Jannati
Ahmad Jannati

Europa nu ajută la păstrarea unui acord privind programul nuclear iranian, cerând discuții suplimentare asupra unor probleme precum rachetele, a declarat marți, potrivit Agenției de știri a Republicii Islamice, puternicul cleric Iranian  antioccidental, Ayatollah Ahmad Jannati.

Jannati este liderul Adunării Experților, un organism influent care poate selecta și respinge liderul suprem, cea mai înaltă autoritate din Iran.

Săptămâna trecută, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că Teheranul ar trebui să fie pregătit să negocieze viitoarele sale planuri nucleare, arsenalul său de rachete balistice și rolul său în războaiele din Siria și Yemen.

Ministerul de externe al Iranului a respins ideea omologului său francez.

Președintele Donald Trump a retras, în luna mai, Statele Unite din Acordul Nuclear Iranian, încheiat în 2015 între Theheran și statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Germania). După retragerea din acord, SUA a reintrodus sancțiunile economice împotriva Iranului.

Celelalte părți semnatare ale acord - China, Rusia, Marea Britanie, Franța și Germania - încearcă să găsească modalități care să salveze acordul nuclear.

"Europa a anunțat că nu va părăsi acordul", a declarat Jannati, potrivit IRNA. "În practică, prin organizarea unei discuții asupra rachetelor și a altor probleme, ele nu urmăresc o cale adecvată".

Luna trecută, Uniunea Europeana a decis să ofere Iranului un ajutor de 18 milioane de euro (21 milioane de dolari) pentru a compensa impactul sancţiunilor SUA asupra economiei iraniene.

Ajutorul financiar este parte din eforturile de salvare destinate păstrării în vigoare a acordului nuclear.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel