Apărarea antiaeriană ucraineană a făcut o altă victimă: un general rus, pilot de top

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Kanamat Botashev, un general-maior în rezervă din Forțele Aeriene Ruse, și-a pierdut viața când aeronava de atac la sol Su-25 pe care o pilota a fost lovită de o rachetă Stinger, potrivit serviciului BBC în limba rusă, care a contactat trei dintre foștii subordonați ai lui Botashev.

Botashev este, foarte probabil, pilotul rus cu cel mai mare grad ucis în războiul în care puterea aeriană a Rusiei a pierdut neașteptat de multe forțe și mijloace. La fel de important, Botashev este ultimul dintr-o serie de generali ruși uciși în luptele din Ucraina.

Pe 22 mai, pagina de Facebook a Statului Major General al Forțelor Armate Ucrainene a prezenta o scurtă postare în care se afirma că o unitate din cadrul Brigăzii 80 Asalt Aerian - Lvov a doborât o aeronavă de atac la sol Su-25 cu un lansator portabil de rachete 9K38 “Igla”. Postarea a fost însoțită de o fotografie în care fumul de la orizont marca locul accidentului, în regiunea Lugansk.

Așa cum era de așteptat, nu a existat nicio confirmare oficială din partea guvernului rus. Cu toate acestea, serviciul BBC de limbă rusă, care monitorizează rețelele de socializare rusești, a analizat mai multe discuții din care rezultă că Botashev era pilotul avionului Su-25 doborât.

Informațiile coroborate arată că Botashev și-a atacat țintele – foarte probabil facilități de aprovizionare cu armament și muniții – cu rachete nedirijate și apoi cu bombe. După executarea atacului, în timp ce intenționa să iasă din zona de lovire a țintelor, aeronava acestuia a fost lovită de o rachetă Stinger, după cum se precizează într-o postare pe un canal Telegram a unui abonat rus care părea să dețină informații exacte despre eveniment.

Este greu de spus dacă sistemul portabil folosit împotriva aeronavei Su-25 a fost Igla sau Stinger, însă faptul că unii dintre piloții ruși participanți la atac au confirmat lovirea avionului arată că informațiile furnizate de partea ucraineană sunt reale, chiar dacă acestea au fost formulate astfel încât să scoată în evidență faptul că, în pofida atacurilor inițiale ruse, Ucraina încă deține o apărare antiaeriană funcțională, care poate pune în continuare probleme mijloacelor aeriene ruse.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel