Antony Blinken: SUA vor să consolideze legăturile cu Groenlanda, nu să o cumpere

Eduard Pascu / 21 mai 2021 / 10:05

Statele Unite vor să îşi consolideze relaţia cu Groenlanda, în special din punct de vedere comercial, a declarat joi şeful diplomaţiei americane Antony Blinken în timpul unei vizite în aceste teritoriu danez din Arctica, adăugând că Washingtonul nu are însă nicio intenţie să o cumpere, aşa cum a sugerat fostul lider de la Casa Albă, Donald Trump, relatează AFP.

"Mă aflu în Groenlanda deoarece SUA acordă o mare valoare parteneriatului nostru şi vrea să îl consolideze", a declarat Blinken în ultima sa etapă a unui turneu consacrat Arcticii, transmite Agerpres.

Anul trecut, SUA au deschis un consulat în micuţa capitală a Groenlandei, Nuuk, şi au deblocat un ajutor de 12 milioane de dolari pentru proiecte civile.

Deşi a vorbit despre "finanţări suplimentare", Blinken a rămas vag în privinţa noilor proiecte ale SUA, în contextul în care noul guvern local groenlandez a lansat ideea unui acord de liber schimb la începutul acestei săptămâni.

"Am discutat astăzi despre asta, ne-ar plăcea să ne consolidăm relaţia comercială", a spus secretarul de stat american în cadrul unei conferinţe de presă cu noul premier din Groenlanda, Mute Egede.

Întrebat dacă SUA au exclus complet orice plan de a cumpăra Groenlanda, Blinken a răspuns sobru, dar cu un zâmbet: "Pot confirma că aşa este".

Propunerea lui Donald Trump din 2019, calificată drept "absurdă" de guvernul danez, a reprezentat un gafă diplomatică, dar a încarnat, chiar dacă în mod caricatural, noile ambiţii americane în Arctica.

Vizita rapidă în Groenlanda a lui Blinken, la întoarcerea de la un Consiliu al Arcticii în Islanda şi a unei prime etape în Danemarca, a fost salutată atât ca o dorinţă de a repera relaţia, dar şi ca un semn al unui nou interes.

Tânărul premier groenlandez Mute Egede, ajuns la putere în aprilie, s-a declarat "convins că acest deceniu va fi începutul unei noi epoci în relaţia" cu Washingtonul.

Guvernul de stânga este aliat cu un mic partid separatist, Naleraq, care s-a arătat susţinător al unei apropieri de SUA şi din care face parte şi ministrul groenlandez al Afacerilor Externe şi Comerţului, Pele Broberg. 

Citește și: Rușii sunt nemulțumiți de „agitația” militară din zona Arcticii. Kremlinul vrea reuniuni militare în Consiliul Arctic

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy