Planul SUA de contracarare a puterii chineze. Washingtonul, apel către U.E: Trebuie să cooperăm mai mult ca oricând

S.I. Catalin |
Data publicării:

Cooperarea între aliaţi este mai importantă în prezent decât în orice alt moment din istoria recentă, a afirmat joi secretarul de stat american Antony Blinken, care a subliniat că relaţiile cu NATO şi Uniunea Europeană vor fi cruciale pentru depăşirea provocărilor, relatează Reuters.

Exprimându-se în ultima zi a vizitei sale de trei zile la Bruxelles, Blinken a continuat ceea ce numeroşi oficiali europeni au catalogat drept o ofensivă diplomatică pentru a recâştiga sprijinul aliaţilor după patru ani de tensiuni sub preşedinţia lui Donald Trump.

"Am venit aici cu un obiectiv special în minte şi acesta este de a arăta clar hotărârea SUA de a revitaliza alianţele şi parteneriatele noastre", a afirmat secretarul de stat american.

"Cel mai mare premiu de când m-am implicat în aceste probleme este de a găsi modalităţi ca să lucrăm din nou împreună", a spus Blinken, implicat în politica externă a SUA de zeci de ani.

Blinken a obţinut miercuri seara târziu sprijinul Uniunii Europene pentru planul SUA de contracarare comună a puterii chineze printr-un dialog oficial pe care Beijingul spera să-l evite, notează Reuters, citat de Agerpres.

"Un principiu de bază al administraţiei Biden-Haris este de a se consulta cu prietenii noştri, din timp şi adeseori", a spus secretarul de stat american, referindu-se la preşedintele SUA, Joe Biden, care se va adresa liderilor UE printr-o videoconferinţă în cursul zilei de joi.

Decizia Chinei de a riposta luni împotriva sancţiunilor occidentale în legătură cu încălcarea drepturilor omului pare să apropie Europa şi SUA. Guverne europene au convocat ambasadori chinezi pentru a cere explicaţii cu privire la măsurile adoptate împotriva unor cetăţeni ai UE, considerate ca depăşind cu mult sancţiunile adoptate de Bruxelles.

"Suntem convinşi că relaţiile acestea sunt durabile, precum cele dintre ţările noastre şi cele care există în Uniunea Europeană şi în NATO şi că putem depăşi oricare dintre aceste provocări", a spus Blinken.

Evocând pandemia "devastatoare" de COVID-19, Blinken a promis să lucreze cu UE şi cu NATO la distribuirea globală a unor vaccinuri sigure şi eficiente şi să se asigure că ele sunt pregătite pentru viitoare pandemii.

Insistând în continuare asupra faptului că Europa nu trebuie să aleagă între SUA şi China, Blinken a subliniat pe tot parcursul vizitei sale că Occidentul trebuie să arate statelor autoritariste că democraţia este un sistem superior şi să apere valorile liberale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel