Anchetatorii ONU afirmă că Maduro şi miniştrii săi sunt la originea unor crime împotriva umanităţii în Venezuela

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro şi membri proeminenţi ai guvernului s-ar afla la originea unor 'posibile crime împotriva umanităţii' în această ţară zdruncinată de o criză politică şi economică, au afirmat miercuri anchetatori ONU, evocând utilizarea sistematică a torturii şi asasinatelor de către responsabili de la Caracas, potrivit AFP.

Echipa de anchetatori - care redactează primul său raport, dar care nu s-a putut deplasa în Venezuela - susţine că a găsit dovezi privind crime împotriva umanităţii şi a indicat că dispune de 'motive întemeiate să creadă că 'preşedintele', precum şi ministrul de interne şi cel al apărării, 'au ordonat sau au contribuit la comanditarea unor crime confirmate', a explicat Marta Valinas, şefa echipei de anchetatori, într-un comunicat.

Unele dintre aceste crime 'inclusiv ucideri arbitrare şi utilizarea sistematică a torturii cad sub incidenţa crimelor împotriva umanităţii', a spus ea, transmite Agerpres.

'Aceste acte sunt departe de a fi izolate, aceste crime au fost coordonate şi comise în numele directivelor de stat în cunoştinţă de cauză, cu sprijinul direct al unor ofiţeri superiori şi înalţi responsabili din guvern', se menţionează în raportul de 411 de pagini.

Anchetatorii ONU au cerut autorităţilor venezuelene să declanşeze imediat 'investigaţii independente, imparţiale şi transparente'.

Raportul apreciază, de asemenea, că alte instanţe, inclusiv Curtea Penală Internaţională, 'ar trebui să ia în considerare acţiuni judiciare împotriva persoanelor responsabile de aceste încălcări şi crime identificate de misiune', a declarat Valinas.

Citește și: Presupusa invazie eșuată din Venezuela. Circa 40 de "dezertori" din armata venezueleană au fost arestaţi

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel