Analist rus: Putin nu vrea doar puţin mai mult teritoriu în Ucraina, ci o nouă Yalta

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Mulți analiști tind să creadă că decizia președintelui rus Vladimir Putin de a desfăşura noi forţe militare la graniţa cu Ucraina este un fel de șantaj conceput să oblige Kievul și Washingtonul să facă concesii, spune analistul rus Andrei Piontkovski. Dar, ceea ce vrea Putin de la Ucraina și Statele Unite sunt lucruri pe care cele două nu vor fi dispuse să le ofere, astfel încât liderul de la Kremlin ar putea fi determinat să intre în război.

Piontkovski, citat de agenţia ucraineană EuromaidanPress.com, precizează că Putin nu vrea doar un pic mai mult teritoriu în Ucraina, ci vrea să controleze toată Ucraina, iar ucrainenii vor lupta pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple.

De asemenea, analistul rus a atras atenţia că liderul de la Kremlin nu vrea doar un mic acord cu Washingtonul, ci o nouă Yalta, cu care președintele Joe Biden nu va fi niciodată de acord. 

Potrivit lui Piontkovsky, dacă Rusia recurge la o agresiune militară, ucrainenii vor rezista, iar SUA nu mai are de ales decât să reziste și ea pentru că dacă ar da înapoi acum, asta ar deschide calea către „dezmembrarea completă a sistemului de securitate din Europa” și „Putin ar putea face orice vrea el pe acest continent ”, inclusiv să recurgă la o mișcare pentru a cuceri țările baltice.

Dacă Putin invadează în mod deschis Ucraina, ceea ce va urma nu vor fi niște sancțiuni economice, ’’ci un război economic total’’, spune Piontkovsky. Rusia va pierde accesul la SWIFT (codul unic de identificare al fiecărei bănci sau instituţii financiare în întreaga lume) şi se va confrunta cu un embargo asupra petrolului.

Aceste mișcări vor afecta atât de mult ’’elita rusă’’, încât acesta nu va mai fi dispusă să-l urmeze orbeşte pe Putin. Liderul de la Kremlin poate crede că deține controlul, dar aceste presiuni îi vor demonstra lui că nu este aşa.  

Chiar înainte de a trage un foc, economia rusă se clatină, continuă analistul. Cursul de schimb al rublei se prăbușește. Dar dacă Occidentul duce un război economic împotriva Rusiei, țara respectivă se va confrunta cu „o catastrofă economică, regimul nu va supraviețui”. Cei intoxicați cu imperialismul rus pot gândi altfel, dar greșesc. Putin a făcut aproape sigur încă un alt calcul greșit care îl va duce la dezastru, mai consideră expertul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel