Analistul Iulian Chifu explică de ce turneul lui Mike Pompeo în Europa nu vizează și România

Darius Muresan |
Data publicării:
Fostul secretar de stat american Mike Pompeo
Fostul secretar de stat american Mike Pompeo

Secretarul de stat american Mike Pompeo va începe săptămâna viitoare un turneu în Europa.

În cadrul acestui turneu european care va începe pe 11 august, secretarul de stat american va vizita Polonia, dar și Cehia, Slovenia şi Austria. Pe agenda lui Mike Pompeo nu se regăsește însă și România.

Pentagonul a anunţat săptămâna trecută că SUA vor desfăşura, prin rotaţie, 1.000 de soldaţi în Polonia în baza unui acord încheiat cu Varşovia. Aceştia se vor adăuga celor 4.500 de soldaţi americani dislocaţi deja prin rotaţie pe teritoriul polonez.

Analistul Iulian Chifu a precizat pentru B1 că nu ar face o legătură între turneul lui Pompeo și relocarea trupelor americane. Chifu consideră că dacă Pompeo ajunge în Polonia, „nu înseamnă că trebuie să ajungă și în statele baltice sau în România” unde vor fi suplimentate trupe ale US Army. Analistul de politică externă a explicat că „turneul vizează interesele sale directe” iar „relațiile bilaterale între România și SUA sunt foarte profunde, la niveluri foarte intime, în așa fel încât nu este nevoie să se deplaseze un secretar de stat sau un președinte”.

CITEȘTE ȘI: Noul desen al prezenței US Army în Europa: În România ar putea ajunge brigada Stryker iar Polonia va plăti ea costurile prezenței SUA

“Este un turneu realizat de secretarul de stat Mike Pompeo care vizează interesele americane în anumite zone. Faptul că merge în Polonia unde se discută anumite subiecte, nu înseamnă că trebuie să ajungă și în statele baltice sau în România unde se relochează trupe. Eu nu aș face legătura cu subiectul relocării trupelor. Faptul că secretarul de stat face un turneu vizează interesele sale directe.

(...) Relațiile bilaterale între România și SUA sunt foarte profunde, la niveluri foarte intime, în așa fel încât nu este nevoie să se deplaseze un secretar de stat sau un președinte. Când se întâmplă asta înseamnă că am o temă foarte importantă care nu a fost acoperită. Dacă avem deja o relație foarte bună, care funcționează la toate nivelurile, unde n-am diferențe de opinie pe temele majore aflate în dezbatere, de ce să fie efectuată o vizită, în timp de pandemie într-un stat unde toate lucrurile sunt clare și evoluțiile concrete”, a precizat Iulian Chifu.

Acesta a subliniat că o astfel de vizită se face, în primul rând, pe baza oportunităților americane:

“Sunt, desigur momentele de imagine. Dar nu poți să îți permiți să discuți în acești termeni, în condițiile în care ai o turbulență majoră la nivel internațional și când ai atât de multe probleme care sunt concrete. Un secretar de stat american trebuie să străbată state din America Latină, Asia de Sud-Est, până în Orientul Mijlociu sau alte zone precum statele europene occidentale. Agenda se face în primul rând pe baza oportunităților.

Pe urmă, să nu uităm suntem în campania prezidențială, într-un final de administrație. Inclusiv realegerea lui Trump va aduce o nouă administrație la Casa Albă”, a mai precizat Iulian Chifu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel