American arestat la Moscova. Identitatea sa, dezvăluită

Sebastian Florea |
Data publicării:

Americanul arestat pentru spionaj la Moscova este un fost puşcaş marin.

Paul Whelan, arestat vinerea trecută pentru spionaj la Moscova, este un fost puşcaş marin care se afla în Rusia pentru a participa la căsătoria unui prieten şi care nu are nimic să i se reproşeze, a declarat miercuri familia sa, citată de Reuters. El se afla împreună cu alţi invitaţi la celebrarea acestei căsătorii în hotelul Metropol din Moscova când a dispărut, a precizat fratele său David pentru CNN.

'Nu pot exista îndoieli cu privire la nevinovăţia sa', susţine familia sa pe Twitter. Paul Whelan este vizat de o anchetă penală, a declarat FSB, Serviciul rus de securitate internă. Codul penal rusesc sancţionează spionajul cu pedepse la închisoare între 10 şi 20 de ani. Departamentul de Stat al SUA a anunţat că Moscova l-a informat despre această arestare şi a cerut ca Whelan să poată beneficia de o vizită consulară, potrivit prevederilor Convenţiei de la Viena.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri eliberarea imediată a fostului militar, care a servit în Irak. David Whelan a precizat la CNN că fratele său se deplasase de mai multe ori în ultimul timp în Rusia din motive profesionale şi personale. El servea drept ghid unora dintre invitaţii la căsătorie. BorgWarner, o societate cu sediul în Michigan care furnizează piese de schimb fabricanţilor de automobile, a indicat că Paul Whelan avea un post de director în cadrul companiei, însărcinat în special cu securitatea în clădirile întreprinderii de la Auburn Hills (Michigan) şi în alte situri ale companiei.

Daniel Hoffman, fost director al antenei CIA la Moscova, nu a exclus ca preşedintele rus Vladimir Putin să fi ordonat arestarea lui Whelan pentru a recurge la un schimb cu Maria Butina, o tânără rusoaică acuzată în SUA că ar fi vrut să se infiltreze în beneficiul Moscovei în unele organizaţii americane, între care şi puternica National Rifle Association (NRA).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel