Ambasadorul ucrainean la AIEA: Un accident la centrala nucleară Zaporojie ar depăşi Cernobîlul sau Fukushima

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Un accident la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie ocupată de Rusia ar fi mult mai grav decât dezastrele de la Cernobîl sau Fukushima, a declarat luni ambasadorul ucrainean pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), în timp ce Moscova şi Kievul se acuză reciproc de atacuri de artilerie asupra centralei şi ambele susţin că cer misiuni internaţionale acolo, relatează agenţiile DPA şi EFE.

''Ceea ce se va întâmpla pe o rază de 40 sau 50 de kilometri în jurul centralei categoric nu ar fi comparabil cu Cernobîl sau Fukushima'', afirmă Evgheni Zimbaliuk, ambasadorul Ucrainei pe lângă AIEA, potrivit Agerpres.

''Terorismul nuclear al Rusiei necesită un răspuns puternic din partea comunităţii internaţionale'', întrucât un accident nuclear la Zaporojie ar avea ''consecinţe uriaşe nu doar pentru Ucraina - probabil toată Ucraina va fi contaminată -, ci şi pentru întreaga Europă'', a mai spus diplomatul ucrainean.

Totuşi, experţi în domeniu afirmă că, în comparaţie cu centralele Cernobîl sau Fukushima, cea de la Zaporojie este mai bine protejată datorită unui circuit de răcire separat şi a unui înveliş special de protecţie, deşi probabil că nu ar rezista în cazul unui atac militar ţintit.

Potrivit ambasadorului ucrainean la AIEA, atacurile recente din 5 şi 6 august au distrus mai mulţi senzori de monitorizare a radiaţiilor, astfel că acum nu mai poate fi măsurat nivelul de radiaţii pe toată suprafaţa centralei.

Acelaşi ambasador a mai spus că ţara sa a cerut trimiterea la faţa locului a unei misiuni de monitorizare a AIEA, împreună cu o misiune de observatori militari internaţionali.

Moscova a transmis la rândul ei că este pregătită să faciliteze deplasarea unei misiuni a AIEA la faţa locului şi a acuzat Ucraina că blochează trimiterea unei astfel de misiuni şi că încearcă ''să ia Europa ostatică'' prin bombardarea centralei, potrivit purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

''Ţintind cu piesele de artilerie reactoarele în funcţiune şi depozitele de combustibil nuclear folosit, ucrainenii se ţintesc singuri'', a mai spus reprezentanta Moscovei, care a avertizat că ''în fiecare zi situaţia devine mai periculoasă''.

În plus, ''liderii ONU şi ai AIEA, din nou şi din nou, nu îndrăznesc să menţioneze direct sursa ameninţării. Ei îşi demonstrează lipsa voinţei de a arăta cu degetul spre Kiev'', a adăugat Zaharova, care a asigurat că Moscova informează periodic AIEA asupra situaţiei de la centrala nucleară de la Zaporojie.

Centrala se află sub controlul trupelor ruse încă de la începutul agresiunii militare asupra Ucrainei, dar personalul centralei este ucrainean. Mai multe instalaţii ale sale au fost lovite în ultimele zile de obuze sau de rachete despre care nu este clar de unde provin.

Pe de altă parte, trupele ruse au lansat asupra celor ucrainene salve de artilerie de la adăpostul acestei centrale, mizând pe faptul că armata ucraineană nu ar îndrăzni să atace acel perimetru. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel