Ambasadorul Adrian Zuckerman pleacă din funcție. Vizită de rămas bun la MAE

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit, astazi, în vizită de rămas bun, la sediul MAE, pe ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Adrian Zuckerman.

Potrivit unui comunicat de presă transmis MAE, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat aprecierea părţii române întreaga activitate a ambasadorului Zuckerman pe parcursul mandatului acestuia la Bucureşti şi pentru implicarea dinamică în dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral.

”Cu această ocazie, ministrul român de externe a trecut în revistă realizările înregistrate pe parcursul anului 2020 în cooperarea dintre România și SUA, în domenii de interes comun, inclusiv dezvoltarea componentei economice și de energie a Parteneriatului Strategic, prin încheierea unui Acord interguvernamental în domeniul energiei nucleare civile și avansarea în identificarea de surse de finanțare pentru proiecte cu caracter strategic în acest domeniu sau proiectele majore de interconectare regională, precum Rail2Sea și ViaCarpathia. De asemenea, a fost exprimată satisfacția comună pentru cooperarea în domeniul apărării și securității, inclusiv prin semnarea unei Foi de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării între România și Statele Unite pe o perioadă de 10 ani, care formalizează prioritățile strategice bilaterale și asigură cadrul pentru dezvoltarea capacităților și nivelului de pregătire militară. Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, în acest context, importanța extinderii prezenței militare americane în România”, a transmis MAE.

De asemenea, ministrul român de externe a subliniat importanța continuării în același ritm susținut a dialogului politic bilateral, ”exprimând convingerea că noua administrație americană va susține aprofundarea în continuare a Parteneriatului Strategic cu România, ținând cont că acest obiectiv se bucură de sprijin bi-partizan”, se mai arată în comunicatul MAE.

Ministrul Aurescu a evidențiat că România rămâne ferm angajată în privința consolidării Parteneriatului Strategic cu SUA, unul dintre pilonii fundamentali ai politicii externe a României, și extinderii prezenței și investițiilor SUA în România, pe toate palierele - militar, politic, economic, tehnologic, precum și altele.

De asemenea, ministrul român de externe a arătat că în anul 2021 se aniversează 10 ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România, aceste momente oferind o oportunitate în plus pentru dezvoltarea și aprofundarea relației bilaterale.

Totodată, ministrul român de externe a evocat importanța continuării cooperării bilaterale pentru obținerea de progrese concrete privind accederea României în programul Visa Waiver. A evidențiat, în acest sens, necesitatea ca activitatea grupului de lucru bilateral pe acest subiect, care a fost agreat de către ministrul Bogdan Aurescu cu secretarul de stat al SUA, cu prilejul vizitei efectuate la Washington DC în octombrie 2020, să continue.

Adrian Zuckerman, de profesie avocat, a fost Ambasadorul Statelor Unite în România din 14 decembrie 2019.

CITEȘTE ȘI: De ce își încheie mandatul ambasadorul Adrian Zuckerman. Analiștii subliniază numirea politică și 'stilul trumpist'

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel