Ambasadorul SUA la Berlin acuză Germania că „subminează” NATO în domeniul nuclear

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ambasadorul Statelor Unite în Germania, Richard Grenell, în prezent şi director interimar al Serviciilor Naționale de Informații, a acuzat Berlinul că subminează politica NATO de descurajare nucleară, deoarece unii social-democraților germani, partenerii de coaliție ai cancelarului Angela Merkel, s-au pronunțat în favoarea dezarmării nucleare, precizează DW şi Euractiv.com.

Richard Grenell le-a cerut social-democraților germani (SPD) să renunțe la discuţiile contradictorii privind staționarea armelor nucleare americane în Germania și a pus sub semnul întrebării devotamentul Berlinului față de angajamentele NATO.

La puțin mai bine de o săptămână după ce SPD a redeschis dezbaterea în jurul armelor nucleare americane staționate în Germania, Grenell a afirmat într-un comentariu pentru cotidianul Die Welt că: ,,În loc să submineze solidaritatea care stă la baza politici NATO de descurajare nucleară, acum este timpul ca Germania să își îndeplinească angajamentele față de aliații săi."

Contextul

Așa cum știm, Germania nu deține arme nucleare. Partidul Social-Democrat (SPD), partener de coaliţie alături de conservatorii cancelarului (CDU), se opun prezenței nucleare americane pe teritoriul german. Rolf Mutzenich, unul din liderii formațiunii, e de părere că "armele nucleare pe teritoriul german nu întăresc securitatea noastră, din contră".

Disputa are loc în jurul schimbării aeronavelor Tornado, care pot transporta armament nuclear american în cadrul NATO. SDP se opune astfel achiziționării aeronavelor americane F/A-18 care pot transporta arme nucleare și doresc achiziționarea Eurofighter, fabricat de Germania, Spania, Italia şi Regatul Unite. Doar că aeronavele Eurofighter nu vor putea să transporte bombele nucleare americane în cadrul NATO.

La o zi după ce un nou raport a constatat că SUA au cheltuit anul trecut 35,4 miliarde de dolari (32,6 miliarde de euro) pentru operarea și dezvoltarea armelor nucleare, ambasadorul Richard Grenell a ţinut să precizeze că o astfel de dezbatere este inacceptabilă. În schimb, el cere ca „conducerea politică a Germaniei, în special cea a SPD, [...] să clarifice că Republica Federală respectă aceste angajamente [față de NATO] și este alături de aliații săi".

Grenell a ţinut să atragă atenţia că doar pentru că Războiul Rece s-a încheiat, asta nu înseamnă că securitatea europeană nu este amenințată. Iar pentru a-şi susţine punctul e vedere, ambasadorul SUA la Berlin a ţinut să aducă aminte Germaniei ca: ,,Invazia rusă a Ucrainei, amplasarea de către Rusia la periferia Europei a unor noi rachete care pot servi ca vectori pentru arme nucleare și noile capacități ale Chinei, Coreei de Nord și a altor țări, indică clar că amenințarea este cât se poate de prezentă."

Ambasadorul a spus că, dacă ministrul de externe german, Heiko Maas, membru al SPD, dorește ca Germania să fie "a power for peace", așa cum susține el, „în loc să submineze solidaritatea care stă la baza disuasiunii nucleare a NATO, acum este a venit timpul ca Germania să-și îndeplinească angajamentele față de aliații săi și să investească continuu în participarea nucleară la NATO.

Grenell a spus că SUA, inclusiv președintele Donald Trump, susțin dezarmarea nucleară, dar consideră deţinerea de arme atomice ca un element de descurajare necesar pentru Rusia și Coreea de Nord.

Nu este prima dată când Grenell a solicitat Germaniei să-şi respecte angajamentele sale faţă de NATO. De când ocupa postul de ambasador la Berlin, din mai 2018, Grenell a solicitat în mod repetat Germaniei să îndeplinească pragul de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB.

În august 2019, el a avertizat Berlinul că Washingtonul îşi pot retrage o parte din prezența trupelor americane din Germania, dacă Berlinul nu îşi îndeplineşte contribuțiile bugetare

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel