Ambasadorul SUA în Belarus: Reprimarea protestelor nu îl va ţine pe Lukaşenko la putere

S.I. Catalin |
Data publicării:

Este improbabil ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko să rămână la putere multă vreme dacă va continua să-şi reprime oponenţii, a declarat joi ambasadorul american la Minsk, relatează Reuters.

De asemenea, diplomata Julie Fisher a afirmat că Washingtonul este preocupat că Belarus a devenit mai dependent de Moscova după ce protestele în masă au început în luna august, în contextul în care Lukaşenko urmează să aibă convorbiri la Moscova cu omologul său Vladimir Putin.

Rusia l-a sprijinit pe Lukaşenko după ce demonstranţii au ieşit în stradă când el a fost declarat câştigător al scrutinului prezidenţial de la 9 august, despre care oponenţii săi politici susţin că a fost fraudat.

Mii de persoane au fost reţinute şi cele mai multe personalităţi ale opoziţiei au plecat în exil sau au fost încarcerate înainte ca protestele să scadă în amploare. Julie Fisher a afirmat că este improbabil ca preşedinţia lui Lukaşenko să dureze dacă el nu discută cu poporul belarus.

'Pare greu de imaginat că acest lucru poate continua în viitorul apropiat', a declarat ea pentru Reuters în cadrul unui vizite în Lituania pentru a se întâlni cu activişti pentru democraţie din Belarus.

'Dinamica protestelor a schimbat credibilitatea regimului în Belarus. Nu cred că vreun guvern care îşi sfidează poporul, care ignoră atât de flagrant voinţa poporului, este sustenabil', a adăugat ea.

Moscova percepe Belarus, o fostă republică sovietică, ca pe o zonă-tampon în faţa UE şi NATO.

'Ceea ce observăm este că această atitudine continuă să se îndepărteze de suveranitatea şi independenţa Belarus, iar acest lucru este ceva care preocupă SUA', a spus Fisher. Washingtonul a numit-o pe Julie Fisher ambasadoare în Belarus în decembrie, un post vacant din 2008, dar ea nu şi-a prezentat încă documentele oficiale la Minsk.

'Credem că există o imensă oportunitate economică în Belarus pentru Vest. Dar în actualele condiţii este foarte dificil să îţi imaginezi cum se poate merge mai departe', a mai afirmat ea.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel