Ambasadorul Rusiei la București: România are libertatea să verifice eficacitatea vaccinului rus

Valerii Kuzmin, Ambasadorul Federației Ruse la București, precizează că România are toată libertatea să verifice eficacitatea vaccinului rus împotriva COVID-19, cu toate că președintele Klaus Iohannis a respins din start achiziționarea de către vaccinul dezvoltat de Moscova.

Întrebat cum comntează refuzul României de a achiziționa vaccinul dezvoltat de Moscova, și dacă, ipotetic, România va solicita, Rusia va fi dispusă să vândă, ambasadorul Valerii Kuzmin spune că Moscova nu va forța pe nimeni, dar fiecare stat are libertatea să verifice eficacitatea vaccinului rus.

„Eu nu am văzut niciun refuz din partea României. Din două motive. În primul rând - România nu a propus să cumpere, în al doilea - nimeni nu a refuzat. Președintele vostru, din câte știu, a spus că se orientează spre vaccinurile dezvoltate în Uniunea Europeană și, când va fi certificat vreun vaccin, România va face o solicitare și va primi. Este o poziție normală. Nicăieri și niciodată nu se zice ca cineva ar impune acest vaccin (n.r. vaccinul rusesc). Când faci un contract, există o clauză. Vaccinul trebuie certificat de autoritatea de reglementare națională. La voi, probabil e Ministerul Sănătății sau nu știu dacă există o altă instituție. La noi e Roszdravnadzor, o agenție federală care se ocupă cu controlul calității. De aceea, dacă o astfel de situație, ipotetică, se va întâmpla, autoritatea voastră va avea toate atribuțiile să se convingă, să verifice, să consulte pe cineva. Nu știu procedurile lor. Nu vom forța pe nimeni, e libertate absolută, a precizat ambasadorul Kuzmin, într-un interviu acordat publicației Mediafax.

 

„Rusia nu e împotriva poporului ucrainean ci împotriva elementelor neonaziste și antidemocratice”

 

„Singura țară care va avea prioritate la primirea vaccinului este, bineînțeles, Rusia”, a mai adăugat diplomatul, în cadrul aceluiași interviu.

Întrebat cum ar proceda Moscova în cazul Ucrainei, ambasadorul rus a subliniat că țara sa nu are „sentimente neprietenești” cu Ucraina, deși Kievul nu are o relația bună cu Moscova. El spune că Rusia nu are „nimic împotriva poporului ucrainean” ci împotriva „elementelor neonaziste, antidemocratice” care au dus la „loviutra de stat ilegală” - Maidan.

„Dacă Ucraina ni se va adresa, atunci va fi pe lista țărilor care vor vaccinul. Față de Ucraina, nu avem sentimente neprietenești, așa cum, nu știu de ce, faceți aluzii. Ucraina nu are relații bune cu noi. Nu avem nimic împotriva poporului ucrainean, vă asigur de asta. În schimb, suntem împotriva elementelor neonaziste, antidemocratice, care au dus la lovitura de stat ilegală, care se numește Maidan”, a conchis ambasadorul rus la București.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel