Ambasadorul rus la Paris, convocat la MAE francez. Propaganda rusă și invazia din Ucraina au degradat rapid relațiile dintre cele două țări

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în Federația Rusă. Sursă foto: Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor cu președintele francez Emmanuel Macron, aflat în vizită oficială în Federația Rusă. Sursă foto: Kremlin

Ministerul francez de Externe îl va convoca pe ambasadorul Rusiei la Paris, pe 5 februarie, pentru a condamna uciderea a doi cetățeni francezi care desfășurau acțiuni umanitare în Ucraina și pentru a protesta împotriva valului de dezinformare anti-franceză, după cum au informat Le Figaro și AFP citând surse diplomatice.

Cei doi voluntari francezi au fost uciși pe 1 februarie într-un atac rusesc asupra orașului Beryslav din regiunea Herson, decesul acestora fiind confirmat și de guvernatorul regional Oleksandr Prokudin.

Ministrul francez de Externe Stephane Sejourne a descris atacul, în urma căruia mai multe persoane și-au pierdut viața, drept „un act de barbarie”.

„Parisul își va reitera condamnarea atacurilor ruse”, a declarat o sursă diplomatică pentru Reuters. „De asemenea, va denunța o creștere a dezinformării care vizează Franța”.

 

Parisul a devenit o țintă a campaniei de dezinformare dusă de Kremlin

 

Sejourne a acuzat, de asemenea, Rusia că s-a lansat într-o campanie sistematică de dezinformare împotriva Franței.

Odată cu împlinirea a doi ani de la agresiunea la scară largă asupra Ucrainei, relațiile deja tensionate franco-ruse s-au deteriorat și mai mult, mai ales după ce Parisul și-a intensificat sprijinul pentru Kiev și s-a angajat să trimită mai multe rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune.

La doar două zile după anunțarea noilor transporturi de arme, Ministerul rus al Apărării a declarat (16 ianuarie) că trupele sale au ucis aproximativ 60 de mercenari francezi într-o lovitură asupra unei clădiri din Harkov, fără a furniza dovezi care să susțină afirmația.

Parlamentarii ruși au adoptat ulterior o rezoluție prin care condamnă „mercenarii” francezi din Ucraina.

Parisul a negat categoric că mercenari francezi luptă în Ucraina. De asemenea, Parisul a catalogat drept dezinformare și declarația Moscovei potrivit căreia rachetele cu care a fost doborât avionul militar rus, care ar fi avut la bord prizonieri de război ucraineni, ar fi fost lansate de un sistem francez de apărare antiaeriană.

Ministerul francez de Externe a avertizat cu privire la un nou val de dezinformare pregătit de Rusia înainte de vizita președintelui Emmanuel Macron în Ucraina, programată pentru sfârșitul lunii februarie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel