Ambasadorul Pakistanului de la București: Kashmirul poate deveni o nouă Palestina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV

Ambasadorul Republicii Pakistan la București, E.S. Safdar Hayat a prezentat azi, în cadrul unei conferințe de presă, acțiunile întreprinse de India asupra populației din Kashmir. Pentru a își dupe planurile la îndeplinire, India a revocat două articole din constituție care reglementau situația din această zonă. Mai mult, spune ambasadorul, India a desfășurat 180.000 de soldați în Kashmir care acum este sub stare de asediu iar locuitorilor le-a fost tăiat accesul la comunicații inclusiv Internet, încălcându-se astfel dreptul internațional și rezoluțiile Națiunilor Unite.

În ultimele zile, guvernul indian, prin acțiunile ilegale înteprinse în teritoriul ocupat al Kashmirului pun în pericol situația deja fragilă din Asia de Sud. 

"La 5 august 2019, printr-un ordin prezidențial, Guvernul indian, încălcând dreptul internațional și rezoluțiile UNSC a restras statutul special acordat Kashmirului ocupat, garantat prin Constituția Indiei. Mai mult decât atât, India a împărțit Kashmirul ocupat în două jumătăți și a avut o încercare nefastă de a schimba modelul demografic din teritoriul ocupat, permițând nerezidenților să-și cumpere orice proprietate acolo. Mai mult, India a desfășurat 180.000 de trupe IOK în stare de asediu, a suspendat accesul la Internet, la serviciile de telecomunicații mobile precum și arestarea mai multor lideri din Kashmir, din diferite medii politice. Se poate adăuga că rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU (UNSC) interzic în mod clar orice astfel de modificări unilaterale, disputa dintre Jammu și Kashmir este rezolvată prin alegeri organizate sub auspiciile ONU, pentru a stabili dorințele poporului din Kashmir. Indienii, în mod evident, nu au înțeles încă realitatea că acest teritoriu nu a acceptat niciodată ocupația indiadă și nu va renunța niciodată la dreptul lor de bază, al autodeterminării, cu orice preț sau termeni", se arată în comunicatul de presă al Ambasadei Pakistanului.

O nouă Palestina

 

"Înțeleg poziția neutră a României în privința acestui teritoriu, dar Uniunea Europeană, cea care proslăvește drepturile omului, nu a avut nici o reacție față de aceste încălcări. Dacă aceste acțiuni ale Indiei vor continua vom avea o altă Palestina. Oamenii din Kashmir simt că nu mai au nici un viitor acolo întrucât India încearcă să schimbe cultura, religia și obiceiurile. Acolo au loc crime, violuri, dispariții. Am invitat presa din România pentru a atrage atenția asupra ceea ce întâmplă în Kashmir. Respectarea drepturilor omului trebuie să privească pe oricine, chiar dacă România este foarte departe de Kashmir, geografic vorbind", a mai spus E.S. Safdar Hayat.

(w670)

India a impus blocadă asupra Kashmirului

 

"Pentru a abate atenția de la brutalități și încălcările grave ale drepturilor omului, India, ca de obicei, a recurs la încălcarea acordului de încetare a focului de-a lungul liniei de control (LoC), fapt care a dus la mai multe victime și daune asupra civililor din Azad Jammu și Kashmir (AJK). Azi, în timp ce vorbim, situația din Kashmirul Ocupat Indian (IOK) rămâne tensionată ca întotdeauna și forțele de ocupație indiene au continuat cu încălcările drepturilor omului în IOK, în special în urma revocării articolelor 370 și 35 (A) din Constituția Indiei în teritoriul ocupat al Kashmirului. Forțele de ocupație indiene au impus o blocare completă în teritoriile ocupate, marile adunări cu prilejul Eid-ul-Adha și rugăciunile din vinerea precedentă fiind total blocate. Zilele trecute, zeci de mii de protestatari pașnici au ieșit pe străzile Srinagar pentru a protesta împotriva ocupației indiene a Kashmirului, în ciuda încercărilor de oprire din partea forțelor de ocupante. Forțele brutale indiene au deschis focul asupra acestor civili. Există deja rapoarte despre victime", se mai arată în comunicatul de presă.

Comunitatea internațională este impasibilă

 

"Pakistanul consideră cu tărie că aceste acțiuni înteprinse de India sunt menite să schimbe poziția demografică existentă în IOK și să transforme majoritatea existentă a populației musulmane de pe teritoriul indian al Kashmirului, într-o minoritate în propria țară. Acest lucru este, de asemenea, conceput să afecteze negativ orice viitoare alegeri, care ar avea loc sub auspiciile ONU. Măsurile recente ale Indiei vor crește nivelul de violență și vor transforma Asia de Sud într-un punct de foc, precum și într-un factor destabilizator în mijlocul a două țări vecine dotate din punct de vedere strategic. Toate acestea s-au întâmplat deoarece comunitatea internațională a rămas tăcută cu privire la brutalitățile indiene și încălcarea flagrantă a drewpturilor omului în lupta Kashmirului pentru dreptul la autodeterminare. Pakistanul condamnă și respnge cu fermitate acțiunile ilegale înteprinse de India la 5 august 2019, întrucât acestea reprezintă o încălcare acentuată a rezoluțiilor Consiliului de Secutitate al ONU, precum și dreptul internațional", se mai arată în comunicatul de presă.

Măsurile adoptate de Pakistan

 (w670)

"Pakistanul va exercita toate opțiunile posibile pentru a contracara măsurile ilegale înteprinse de India. Comitetul de securitate Național din Pakistan a decis o serie de măsuri: retrogradarea relațiilor diplomatice cu India; suspendarea comerțului bilateral cu India; revizuirea acordurilor bilaterale și sesizarea Consiliului de Securitate al ONU. Pakistanul își reafirmă angajamentul față de cauza Kashmirului ca și sprijinul său politic, diplomatic și moral acordat oamenilor din teritoriile ocupate Jammu și Kashmir, pentru realizarea dreptului lor inalienabil la autodeterminare. Respingem de aemenea afirmațiile indiene care s-au folosit de "intelligence inputs" referitoare la iminente "atacuri teroriste"din IOK, ca o justificare a noilor implementări. Acesta este un plan familiar cunoscut pentru a externaliza vina, a folosi acuzații fără nici o bază reală și a persista cu represiunea sa sprijinită de către stat, împotriva poporului din Kashmir. Atenționăm din nou comunitatea internațională împotriva oricăror operațiuni false", se mai precizează în comunicat. 

Musulmanii riscă să fie deportați

 

"O altă acțiune înteprinsă de India îi are în vizor pe cetățenii musulmani care, în urmă cu zeci de ani au venit din Bangladesh. Conform diplomatului Safdar Hayat între 5 și 6 milioane de oameni riscă să fie deportați din India în Bangladesh dacă nu dovedesc că sunt indieni. Ori, acest lucru este imposibil având în vedere că la sate nu se emit certificate de naștere. Astfel, India vrea să scape de musulmanii din Bangladesh fiindcă nu sunt hinduși", a mai spus ambasadorul Safdar Hayat.

Vezi și: Panică în regiunea Kashmir după ce India a anunţat ca va desfăşură cel puțin 10.000 de soldați în zonă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel