Ambasadoarea UE, expulzată din Venezuela

Eduard Pascu |
Data publicării:

Ambasadoarea Uniunii Europene în Venezuela, Isabel Brilhante Pedrosa, declarată "persona non grata" de guvernul preşedintelui Nicolas Maduro, va părăsi ţara marţi, a informat sâmbătă o sursă diplomatică europeană, citată de AFP.

Miercuri, autorităţile de la Caracas au decis să o expulzeze pe Isabel Brilhante Pedrosa ca represalii la o nouă serie de sancţiuni decretate de UE împotriva a 19 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului. Diplomata de naţionalitate portugheză a primit un termen de 72 de ore pentru a părăsi ţara, transmite Agerpres.

Dar ambasadoarea va părăsi definitiv Venezuela abia marţi "din motive pur logistice din cauza disponibilităţii zborurilor" de la Caracas, a indicat sursa. Ca răspuns la această expulzare, Uniunea Europeană a răspuns declarând-o "persona non grata" pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera.

În total, 55 responsabili şi înalţi funcţionari ai guvernului venezuelean sunt sancţionaţi de UE, cu interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii. Venezuela, zguduită de o profundă criză politică şi confruntată cu cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă, a devenit în 2017 prima ţară din America Latină sancţionată de UE.

De trei ani, Statele Unite au mărit, de asemenea, presiunea diplomatică şi sancţiunile economice pentru a încerca să-l alunge de la putere pe Nicolas Maduro, a cărui realegere în 2018 a fost considerată frauduloasă de o parte a comunităţii internaţionale.

Isabel Brilhante Pedrosa se afla în post în capitala Venezuelei din 2017. La 29 iunie 2020, după o serie precedentă de sancţiuni europene, Nicolas Maduro o expulzase, acordându-i 72 de ore pentru a părăsi ţara.

Cu toate acestea, la expirarea termenului, guvernul a dat înapoi, cerând în schimb "gesturi" din partea UE. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel