Ambasada SUA în România, după derapajul lui Medvedev: Spiritul eliberator rus „Davai ceas” este viu și prezent

Președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte Dmitri Medvedev. Photo source: Kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte Dmitri Medvedev. Photo source: Kremlin.ru

Ambasada Statelor Unite ale Americii în România a răspuns ironic derapajelor la adresa României lansate de Dmitri Medvedev, fost președinte al Federației Ruse.

Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte ale Consiliului Securităţii, a declarat săptămâna trecută că rezoluţia Parlamentului European privind returnarea aurului românesc trimis pentru păstrare în Rusia în 1916 - 1917 este o "obrăznicie", iar Uniunea Europeană "nu poate fi decât trimisă la dracu".

Ambasada Statelor Unite în România amintește ironic de „spiritul eliberator rus” al celebrei expresii „Davai ceas, davai palton”, care reprezintă imaginea jafului pe care soldații sovietici l-au făcut în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Este regretabil să asistăm la o asemenea lipsă de respect față de România din partea unui actual oficial rus și fost șef de stat. Insultele și remarcile ruse ofensatoare la adresa unei națiuni pașnice contrazic complet afirmațiile lor privind „prietenia istorică” dintre Rusia și România. Este ca și cum spiritul eliberatorilor „Davai ceas” este viu și prezent”, a transmis Ambasada SUA la București.

2. -imagine fara descriere- (armata_sovietica_07781600.jpg)

Medvedev a mai precizat și faptul că „românii nu sunt o națiune”. Ieșirile și derapajele sale, care nu de puține ori o umbresc până și pe Maria Zaharova, sunt tot mai dese în contextul invadării Ucrainei. Schimbarea lui Medvedev e una uriașă în contextul în care pe perioada președinției era văzut ca un partener al Occidentului care oferea un oarecare echilibru între regimul autoritar de la Moscova și lumea liberă.

 

Ambasadorul Rusiei Valery Kuzmin, convocat de MAE după derapajele oficialilor ruși la adresa României

 

3. Președinte... (medvedev-putin-rusia_94948700.jpeg)

Președintele rus Vladimir Putin și fostul președinte Dmitri Medvedev. Photo source: Kremlin.ru

Derapajele lui Medvedev la adresa țării noastre au fost taxate și de MAE care l-a convocat pe ambasadorul rus Valery Kuzmin. 

"Ambasadorului i-a fost transmisă nemulţumirea profundă a părţii române cu privire la maniera deformată, trunchiată şi neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federaţiei Ruse, teme importante, cu relevanţă bilaterală, care îşi au originea în trecutul istoric. S-a reamintit ambasadorului Federaţiei Ruse necesitatea încadrării depline şi permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce priveşte menţinerea unei conduite responsabile în comunicarea publică", se arată într-un comunicat al MAE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel