Algeria ia în considerare dublarea bugetului destinat apărării în anul 2023

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria
Armata algeriană, sursă foto: Ministerul Apărării din Algeria

Potrivit Proiectului Legii Bugetului de Stat pe 2023, Algeria își va crește bugetul destinat apărării la aproximativ 23 de miliarde de dolari (aproximativ 230 de miliarde de dirhami), o creștere semnificativă față de ultimii 10 ani când acesta nu a depășit pragul de 10 miliarde de dolari.

Marocul, vecinul și rivalul Algeriei, a alocat pentru apărare în 2022 un buget de 5,9 miliarde de dolari.

Este de așteptat ca Parlamentul Algeriei să aprobe acest buget fără a discuta suma și detaliile cheltuielilor acestuia, deoarece decretul prezidențial publicat pe 14 septembrie exclude din dezbaterea parlamentară problemele legate de apărare.  Probabil, 8,8 miliarde de dolari vor merge la Administrația Publică pentru a fi soluționată problema pensionarilor militari și a supraviețuitorilor negri răniți.

Alte 8,5 miliarde de dolari vor fi alocate pentru întreținerea unor echipamente strategice care au împlinit zece ani, precum (S-300, Su-30) și finanțarea operațiunilor de noi tranzacții de arme cu Rusia sau pentru reînnoirea echipamentelor vechi și modernizarea armatei.

Există așteptări ca unele contracte majore de arme să fie semnate în timpul viitoarei vizite a președintelui algerian Abdelmadjid Tebboune în Rusia. Acordurile vor acoperi o perioadă de cinci până la zece ani.
 
De asemenea, 5,27 miliarde de dolari vor fi alocate pentru sprijin logistic și pentru "mai multe fațete". Acest capitol al creditelor pentru apărare nu este de fapt afiliat apărării naționale sau administrației publice, întrucât este destinat finanțării "operațiunilor în afara statului", ceea ce înseamnă direcționarea unei mari părți a acestui buget pentru a se opune Marocului în problema Sahara.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel