Aleksandar Vucic: Presiunea SUA asupra Serbiei va crește până la instalarea administrației Biden la Casa Albă

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 09.12.2020, președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a comentat declarațiile foștilor diplomați americani și experți pe probleme ale Balcanilor în Comitetul de politică externă al Camerei Reprezentanților, care au afirmat la unison că nu se va reveni asupra independenței Kosovo, iar Serbia, dacă va adera la UE, trebuie să recunoască independența Kosovo.

Vucic a declarat că se așteaptă ca presiunea să crească în următoarele zile și săptămâni, până când va sosi la Casa Albă noua administrație americană condusă de președintele ales Joe Biden.

"Se vede că am avut dreptate când am vorbit despre asta acum două săptămâni. Trebuie să fim atenți, deoarece aceștia sunt oameni importanți. Sper că administrația SUA va avea o abordare diferită de cele spuse marți (08.12.2020) în Comitetul pentru politică externă al Camerei Reprezentanților. [...] Ceea ce mă deranjează, nu pot să spun că mă îngrijorează, este că, în Serbia, ei (americanii) cred că acest lucru este îndreptat împotriva mea. De fapt, este împotriva tuturor din Serbia", a declarat Vucic.

Radioteleviziunea kosovară (RTK) a relatat (08.12.2020) că Janusz Bugajski, expert la Fundaţia Jamestown din Washington, a declarat în Comitetul de politică externă al Camerei Reprezentanților a SUA, că orice încercare de modificare a frontierelor sau orice schimb de teritorii în Balcanii de Vest ar fi în interesul și beneficiul doar al Rusiei.

Bugajski a subliniat că trupele Alianței Nord-Atlantice nu ar trebui să se retragă din Kosovo până când acesta nu va face parte din NATO și a susținut că ar trebui depuse eforturi pentru a îndepărta Serbia de sub influența rusă, fapt care, în opinia sa, ar consolida stabilitatea în regiune.

Fostul secretar de stat al Statelor Unite, Madeleine Albright, a declarat că Kosovo ar trebui să fie o țară normală, căreia să i se respecte toate drepturile internaționale, fără ca această problemă să fie subiectul unui veto din partea Belgradului.

Albright a spus că mândria muncii sale rămâne efortul pentru intervenția Statelor Unite în Kosovo și Bosnia, în urmă cu mai bine de două decenii, care a pus capăt vărsării de sânge ce a fost cauzată de Serbia.

"Au trecut mai bine de două decenii de când Statele Unite au intervenit în Kosovo și săptămâna viitoare vom marca 25 de ani de la Acordurile de la Dayton. Cred că Statele Unite și aliații săi au făcut ceea ce trebuie să facă, pentru a opri vărsare de sânge. Când sunt întrebată despre realizările mele, vorbesc despre eforturile mele în Bosnia și Kosovo", a declarat  M. Albright care este convinsă că noul președinte american, Joe Biden, va avea o nouă alternativă pentru Balcani și pentru situația prin care trec țările din această regiune.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel