Aleksandar Vucic: Serbia nu se va alătura NATO

S.I. Catalin / 26 Martie 2019 / 16:21

Serbia nu se va alătura Alianței Nord-Atlantice, a declarat președintele sârb Aleksandar Vucic pe 24 martie, la ceremonia de comemorare a victimelor atacului NATO asupra Iugoslaviei, din 1999, potrivit Uawire.org

,,Poporul sârb nu dorește să se alăture Alianței Nord-Atlantice. Neutralitatea militară este o alegere naturală a statului sârb", a declarat A. Vučić.

În Serbia au loc de mai multe luni proteste împotriva președintelui Aleksandar Vučić. Oameni cer alegeri libere și corecte, dar și o presă liberă. Protestele au început după ce un politician din opoziție a fost bătut în luna noiembrie.

Potrivit unei rezoluții parlamentare din 2007, Serbia a ales statutul de neutralitate în ceea ce privește alianțele militare. Totuși, în martie 2015 a intrat în vigoare Planul individual de acțiune pentru parteneriatul dintre Serbia și NATO (IPAP), iar pe 12 februarie 2016 parlamentul sârb a ratificat un document privind imunitatea diplomatică pentru reprezentanții NATO și sprijinul logistic pe teritoriul țării.

În cadrul IPAP (Planul Individual de Actiune cu Partenerii) este prevăzută cooperarea la nivel educațional, tehnic și prin exercițiile comune, unul din scopuri fiind crearea unei imagini pozitive a Alianței în cadrul societății sârbe.

Pe de altă parte, în 2013, parlamentul Serbiei a primit statut de observator în cadrul Adunării Parlamentare a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), care este o alianță militară interguvernamentală înființată pe 15 mai 1992 de șase state post-sovietice: Rusia, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy