Alegeri Ucraina| Echipa lui Zelenski promite să respecte drepturile românilor din Ucraina

S.I. Catalin |
Data publicării:
preşedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski
preşedintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelenski

Echipa candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la 17 aprilie 2019 la apelul semnat de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina" privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți.

Potrivit răspunsului semnat de Ionușas S.C., persoană de încredere a candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, „foarte multe probleme nu au fost soluționate de la momentul proclamării independenței Ucrainei. Sperăm că subiectele abordate în apelul dumneavoastră vor deveni tema unei discuții largi în societate, iar subiecții inițiativei legislative deja în anul 2019 vor putea înainta spre examinarea Radei Supreme proiectele de legi respective".

În răspunsul staff-ului lui Volodimir Zelenski este asigurată susținerea garanțiilor din partea statului, expuse în art. 11 al Constituției Ucrainei, „privind consolidarea dezvoltării națiunii ucrainene, conștiinței sale istorice, tradițiilor și culturii, dar și dezvoltarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase a tuturor popoarelor și minorităților naționale băștinașe din Ucraina".

În același timp, cu scopul de a continua dialogul, echipa lui Zelenski propune să fie discutate posibilele căi de soluționare a problemelor stringente ale românilor din Ucraina după alegerile prezidențiale din Ucraina în 2019.

Românii din Ucraina cer susținere pentru demersul de examinare a neconstituționalității articolului 7 al Legii Educației din Ucraina, recunoașterea românilor din Ucraina ca fiind o populație băștinașă și statutul de popor deportat și supus represiunilor de regimul stalinist. Ei mai solicită stoparea procesului de închidere a școlilor și grădinițelor românești, introducerea în mod obligatoriu a limbii române ca materie de învățământ în toate școlile situate în satele cu populație românească, reprezentarea etnicilor români în organele puterii de stat, restabilirea circumscripției electorale românești din regiunea Cernăuți, care a existat în 1998-2002, potrivit Radio Chișinău.

Președintele în exercițiu Petro Poroșenko, cel de-al doilea candidat la președinția Ucrainei, nu a reacționat la apelul semnat de comunitatea românească din Ucraina, notează sursa citată.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel