Alegeri tensionate în Ungaria. Orban spune că înfrângerea sa ar fi „tragică” iar opoziția ar implica Ungaria în războiul din Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook
Premierul Ungariei Viktor Orban, sursă foto: Orban Viktor Facebook

"Sunt încrezător", a declarat duminică premierul Ungariei, Viktor Orban, după ce a votat în scrutinul legislativ în circumscripţia sa electorală din districtul Zugliget din Budapesta, transmite Agerpres, care citează DPA.

"Sunt nişte alegeri ciudate... din cauza războiului (din Ucraina), trebuie să tratăm chestiuni de război şi pace", le-a declarat jurnaliştilor Orban, aflat la putere de 12 ani. "Este un război între două ţări mari şi este ceva periculos. Nu trebuie să ne amestecăm. Rivalii noştri (politici) nu iau în calcul gravitatea situaţiei şi vor să ia măsuri prin care ar implica ţara în război. Ar fi tragic pentru Ungaria", a insistat Orban, potrivit EFE.

Premierul ungar încearcă să obţină un al cincilea mandat, al patrulea consecutiv. Sondajele de opinie creditau recent partidul său Fidesz, naţionalist, cu câteva procente în faţa alianţei de opoziţie formată din şase partide. Este pentru prima dată când o astfel de alianţă - din care fac parte formaţiuni de stânga, verzi, liberale şi conservatoare de dreapta - a fost formată, pentru ca opoziţia să-şi îmbunătăţească şansele de a-l învinge pe Orban.

Principalul candidat al alianţei de opoziţie, conservatorul independent Peter Marki-Zay, le-a cerut cetăţenilor să voteze pentru a-l îndepărta pe Orban de la guvernare, într-o înregistrare video postată pe Facebook duminică dimineaţa.

"Haideţi să votăm pentru o lume mai bună, o Ungarie fericită", a îndemnat el din faţa locuinţei sale din Hodmezovasarhely, un mic oraş în sud-estul ţării, unde deţine funcţia de primar din 2018. "Guvernul (Orban) este ruşinea naţiunii noastre. Fie ca această zi să fie sărbătoarea schimbării. Să facem tot posibilul pentru ca mâine să ne trezim cu toţii într-o Ungarie care aparţine tuturor", a mai spus Marky-Zay, potrivit EFE.

Marki-Zay, catolic practicant, a declarat că va vota după slujba de duminică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel