Al Doilea Război Mondial. Grecia cere Germaniei despăgubiri de război

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Grecia anunţă continuarea demersurilor pentru a obține despăgubiri în valoare de 288 de miliarde de euro de la Germania pentru daune provocate de ocupația nazistă din perioada celui de Al Doilea Război Mondial. Atena declară că pagubele provocate au jucat un rol major în subminarea dezvoltării Greciei ca stat modern.

La mai puțin de două săptămâni după ce președintele german, Frank-Walter Steinmeier a cerut scuze pentru atrocităţile comise de regimul nazist, Grecia cere Germaniei să plătească 288 miliarde de euro pentru ceea ce oficialii de la Atena susţin că sunt despăgubiri de război, potrivit The Guardian.

Grecia nu este singurul stat care insistă ca Germania să-i plătească daune de război, Polonia face demersuri similare şi a reiterat duminică, prin vocea preşedintelui polonez Andrzej Duda, solicitarea prin care cere Berlinului să despăgubească Varşovia.

,,În opinia mea, problema plăţilor pentru reparaţii nu este un capitol închis", a spus Andrzej Duda într-un interviu acordat ediţiei de duminică a cotidianului german Bild.

El s-a referit în acest sens la două rapoarte - unul elaborat sub egida fostului şef al statului polonez Lech Kaczynski, celălalt - al parlamentului de la Varşovia - potrivit cărora ,,pagubele provocate de război în Polonia nu au făcut niciodată obiect de compensare", mai ales distrugerea capitalei Varşoviei cu explozibili, casă cu casă, de către trupele fasciste.

Parlamentarul britanic de origine poloneză Daniel Kawczynski, care a susţinut de multe ori că Germania ar trebui să plătească compensaţii altor ţări, inclusiv Poloniei şi Marii Britanii, a declarat că nu se poate avea încredere în Germania atâta timp cât nu va “plăti ce datorează”.

Guvernul german a respins afirmaţiile că ar datora ceva Greciei sau Poloniei pentru pagubele produse în timpul războiului, insistând că problema a fost soluţionată în 1960, când Berlinul a plătit Atenei 115 milioane de mărci germane, echivalentul a 230 milioane de euro in banii de astăzi.

Însă Grecia continuă să-şi revendice pretenţiile, în pofida comentariilor făcute de Steinmeier în cursul vizitei de stat efectuate la începutul acestei luni.

Costas Douzinar, care conduce comisia pentru apărare şi relaţii externe din Parlamentul grec, a afirmat:

,,Aceasta este o problemă care, la nivel psihologic, încă provoacă nemulţumiri. Şi, ca guvern, suntem determinaţi să o dezbatem”.

Atena insistă asupra despăgubirilor după o primă anchetă parlamentară cuprinzătoare referitoare la pagubele provocate de naziştii care au ocupat Grecia pe aproape toată perioada războiului.

Raportul estimează compensaţii totale în valoare de aproximativ 288 miliarde de euro pentru distrugerile provocate în Grecia în perioada 1941-1944, anii în care ţara s-a aflat sub dominaţia celui de-al Treilea Reich.

În plus, raportul susţine că Greciei i se datorează de asemenea aproximativ 11,2 miliarde de euro pentru un credit de 476 milioane de mărci, pe care forţele naziste l-au luat cu forţa de la Banca Centrală a Greciei în 1943.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel