AIEA: „Lacul pentru răcirea reactorului de la centrala nucleară Zaporizhia este plin. Are surse de apă pentru câteva luni”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Barajul de la Kahovska / armata ucraineană
Barajul de la Kahovska / armata ucraineană

Lacul artificial din amonte de barajul de la Kahovka a fost construit pentru furnizarea apă pentru răcirea de bază a șase reactoare din cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Bazinul de răcire de la centrala nucleară Zaporijia, situată în aval de barajul de la Kahovka care a explodat marți, este plin și are suficientă apă pentru câteva luni, a anunțat marți AIEA, organismul ONU, care monitorizează activitățile nucleare.

Centrala atomo-electrică Zaporijia

Într-adevăr, Centrala nucleară Zaporijia are propriul lac de stocare, din care sunt răcite reactoarele. Nivelul apei din acel lac depinde de afluxul de apă din Nipru, care la rândul său depinde de două hidrocentrale în amonte controlate de ucraineni. Siguranța Centralei de la Zaporojie a poate fi amenințată doar dacă forțele ruse vor tăia alimentarea din amonte de bazin.

Din moment ce 5 din cele 6 reactoare de acolo sunt oprite și în proces de răcire, acele surse locale de apă ar trebui să fie suficiente pentru supraviețuirea în siguranță a acestui imens complex energetic. 

 

”Centrala are surse alternative de apă”

Foto: Centrala hidroelectrică de la Kahovska / gur.gov.ua

Un imens baraj din epoca sovietică, situat în apropierea centralei nucleare Zaporijia, din sudul Ucrainei, a fost distrus parțial de o explozie, marți dimineață, în jurul orelor 03.00, provocând inundații în zona de război. Ucraina și Rusia se acuză reciproc pentru atacul asupra barajului.

Un lac artificial din spatele barajului a furnizat apă folosită pentru răcirea de bază a celor șase reactoare de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, precum și pentru combustibilul uzat și generatoarele de motorină de urgență care trebuiau folosite în mod repetat atunci când se defectau sursele externe de alimentare cu energie.

Harta - Inundatii în regiunea Herson / Centrala Zaporijia

Dezastrul în aval de baraj este unul fără precedent în istoria recentă, dar experții AIEA au ținut să precizeze că reactoarele Centralei Zaporojie nu vor fi afectate.

"Există numeroase surse alternative de apă. Principalul bazin mare de răcire este situat lângă această locație, deasupra nivelului lacului artificial", a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-o declarație, după ce barajul Kahovka a fost spart.

Apa din lac ar trebui să ofere suficientă apă de răcire pentru „câteva luni”, a spus Grossi, adăugând că agenția sa va confirma acest lucru „foarte curând”. Într-o altă declarație ulterioară, AIEA a spus că bazinul era plin și are suficientă apă pentru „câteva luni”, deoarece cele șase reactoare ale centralei erau în prezent închise.

"De aceea, este de o importanță vitală ca acest bazin de răcire să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic pentru a-i compromite integritatea. Fac un apel tuturor părților să se asigure că nu se face nimic pentru a-l compromite", a spus Grossi.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel