„Aici se va decide bătălia pentru Sud”. Numirea unui tătar din Crimeea ca ministru al apărării, semnalul că Ucraina nu renunță la peninsula ocupată de Rusia

Crimeea rămâne principalul obiectiv în eforturile Ucrainei de a învinge invazia rusă, a declarat fostul comandant al forțelor americane în Europa, generalul (r.) Ben Hodges, în timp ce forțele ucrainene își continuă împingerea lentă spre sud, care s-ar putea dovedi crucială în conturarea sfârşitului conflictului.

Rolul Crimeei pentru securitatea Ucrainei este decisiv, spune Ben Hodges care este de părere că ucrainenii nu vor fi niciodată în siguranță atât timp cât Rusia va ocupa peninsula de la Marea Neagră.

„Partea terestră a acestei contraofensive vizează în mod clar tăierea a așa-numitului pod de uscat”, a spus Hodges, referindu-se la fâșia ocupată din sudul Ucrainei, care leagă Crimeea de vestul Rusiei.

Podul de uscat, este practic cea mai notabilă realizare a liderului rus Vladimir Putin în cele 18 luni de război. Moscova încă ocupă parțial patru regiuni ucrainene și spune că le-a anexat în întregime, deși nu le controlează pe deplin. Pierderea lor în contraofensiva ucraineană ar fi dureroasă din punct de vedere logistic și simbolic pentru Kremlin.

 

Cele două poduri decisive pentru cursul războiului

Actuala operațiune de la Kiev este „o poveste a două poduri”, spune Dan Rice , fost consilier al comandantului șef ucrainean, generalul Valeri Zalujnîi. Tăierea podului de uscat și a podului peste strâmtoarea Kerci, Crimeea sau podul Kerci, ar izola și amenința unitățile rusești din Crimeea și sudul Ucrainei.

Scoaterea din joc a podului peste strâmtoarea Kerci, schimbă complet jocul pentru Crimeea, explică Hodges pentru Newsweek.

"Uneori aud de la Pentagon că vrem să ajutăm la împingerea rușilor înapoi. Nu, nu este vorba despre împingerea lor înapoi. Este vorba despre un teren decisiv. Este vorba de izolarea Crimeei și de a putea aduce suficiente arme cu rază lungă în Crimeea a devenit un loc nesustenabil pentru ca Marina Rusă și Forțele Aeriene Ruse să opereze din el”.

 

Podul terestru

 

În unele locuri, coridorul terestru are o lățime mai mică de 160 de kilometri. Forțele ucrainene nu trebuie neapărat să avanseze până la coasta Mării Azov pentru a îngreuna viața forțelor ruse de acolo. Eliberarea așezărilor precum Tokmak și Melitopol, care funcționează ca noduri logistice, ar submina foarte mult apărarea rusă din zonă, dacă ucrainenii reușesc să ajungă la ele.

Lansator Himars, US Army

Muniția convențională îmbunătățită de 155 mm, folosită acum de artileria ucraineană, complică deja situația unităților ruse, subliniază Hodges. Extinderea sprijinului Occidentului, prin furnizarea rachetelor cu muniție cu rază mai lungă trase din sistemele de rachete M270 ale NATO și sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate HIMARS M142 din SUA, „ar face într-adevăr o mare diferență”, a adăugat el. „Asta ar elimina foarte repede artileria rusă (...) De asemenea, ar face foarte dificil pentru orice convoi să aducă trupe, muniție sau alte echipamente peste așa-numitul pod de uscat”, spune Hodges.

 

Nicio parte nu renunță la Crimeea

 

Peninsula este „piatra de temelie” a Rusiei revitalizate a lui Putin, cucerirea acesteia, realizată în mare parte fără vărsare de sânge.

Doctrina nucleară a Rusiei spune că țara poate apela la utilizarea armelor de distrugere în masă atunci când „însăși existența statului este în pericol”, iar oficialii ruși, precum fostul președinte Dmitri Medvedev, amenință că orice tentativă de recuperare a Crimeei ar putea atrage riposta nucleară a Moscovei.

Paradoxal, invazia rusă din februarie 2022 a oferit Ucrainei șansa de a elibera peninsula de sub ocupația sa în 2014. A început cu Crimeea, se va termina cu Crimeea, spunea și Zelenski. Atacurile regulate ale dronelor, dar și ale unităților speciale în Crimeea, subliniază angajamentul Kievului față de acest obiectiv.

De altfel, chiar și schimbarea ministrului apărării Oleksii Reznikov, cu Rustem Umierov un tătar din Crimeea, arată că Ucraina nu va da înapoi de la îndeplinirea obiectivului Crimeea.

Născut în Samarkand - Uzbekistan, în 1982 (familia sa a fost deportată cu forța din Alushta în mai 1944 în timpul genocidului comis de regimul stalinist), Umerov a putut să se întoarcă în Crimeea numai în timpul procesului de repatriere a tătarilor din Crimeea pe fondul prăbușirii URSS.

Rustem Umierov, a fost în delegația ucraineană care a luat parte la mai multe runde de negocieri cu Rusia, în prima parte a invaziei. El a fost prezent atât la negocierile din Belarus, cât și la etapa negocierilor de la Istanbul ( 29 martie 2022).

Umierov a fost unul dintre cei care au facilitat un schimb major de prizonieri în septembrie 2022, când Ucraina a repatriat 215 persoane, printre care 188 apărători ai Azovstalului și Mariupolului, inclusiv comandanții Azov. La acel moment, 55 de persoane au fost predate Rusiei, inclusiv Viktor Medvedchuk.

 

Ucrainenii nu au securitate sau economie fără Crimeea

 

„Ucrainenii știu că Crimeea este un teren decisiv, că nu vor fi niciodată în siguranță atâta timp cât ocupația rusă a peninsulei continuă și pot lansa lovituri cu marina și forțele aeriene din Crimeea și pot lansa rachete în toate porturile ucrainene”, explică Hodges. El crede că Ucraina nu va putea să-și reconstruiască economia atâta timp cât Rusia va menține Crimeea sub ocupație și poate perturba tot ce intră și iese din Odesa, Herson sau Mîkolaiv.

De altfel, Hodges este extrem de critic față de susținătorii concesiilor teritoriale ucrainene în schimbul păcii cu Rusia.

„Sunt surprins câți oameni spun cu bucurie: „Lasă-i să păstreze Crimeea pentru pace”, spune Hodges. 

"De ce ar trebui să fie răsplătită Rusia pentru tot ceea ce a făcut? Cu siguranță chinezii o vor urmări. Ar vedea că suntem gata să renunțăm la teritoriul altei țări", avertizează el. „Îți poți imagina să le spui germanilor să renunțe la fostele state est-germane pentru pace? Sau să le spui SUA să renunțe la Alaska pentru pace? Este ridicol, dar din anumite motive oamenii sunt dispuși să spună Ucrainei să renunțe la Crimeea”, a concluzionat Hodges.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel