Africa de Sud nu intenționează să riște un război. Putin nu va fi arestat la summit

Președintele rus Vladimir Putin poate veni la summitul din august al formatului economic BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) din Africa de Sud și nu va fi reținut, în ciuda fapștului că pe numele președintelui rus este emis un mandat internațional de arestare. Această decizie finală a fost anunțată de biroul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

Ministrul în biroul președintelui Khumbudzo Ntshavheni a justificat această poziție spunând că Africa de Sud „nu intenționează să riște războiul” cu Rusia.

„Președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei (Dmitri Medvedev) a indicat că orice detenție a președintelui Putin ar echivala cu o declarație de război”, a spus Ntshavheni. „Nu cred că țara noastră vrea să declare război Rusiei”, a adăugat ea.

Ministrul sud-african de externe, Naledi Pandorová, a anunțat recent că Africa de Sud a trimis deja invitații la summit-ul menționat tuturor reprezentanților de frunte ai țărilor membre, inclusiv lui Putin, și că decizia finală cu privire la modul în care se va trata mandatul de arestare al Criminalului Internațional. Curtea (ICC) împotriva șefului Kremlinului va aparține președintelui Ramaphosa.

 

Moscova nu recunoaște jurisdicția CPI

 

Republica Africa de Sud este unul dintre cele 120 de state semnatare ale CPI, care au obligația să-l rețină pe Putin la intrarea pe teritoriul lor. În luna martie a acestui an, instanța a emis un ordin de arestare a președintelui rus și a adjunctei sale Maria Lvovova-Belova în legătură cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate în Rusia. Moscova neagă acuzațiile.

Moscova încă nu a spus dacă Putin va veni personal în Africa de Sud. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat recent că Rusia va fi „reprezentată corespunzător” la summitul BRICS și că Moscova nu recunoaște jurisdicția CPI.

De asemenea, potrivit declarației anterioare a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, decizia CPI nu are sens și orice mandat de arestare este invalid din punct de vedere juridic. Putin nu a vizitat încă nicio țară aflată sub jurisdicția CPI de la începutul agresiunii ruse în Ucraina, în februarie anul trecut.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel