Africa, un butoi cu pulbere: Lovitură de stat în Gabon: Armata a anulat alegerile, a preluat puterea și a închis granițele

Un grup de ofițeri militari superiori din Gabon a anunțat în această dimineață la televiziunea națională că armata a preluat puterea, după ce organismul electoral al țării a anunțat că președintele Ali Bongo a câștigat al treilea mandat.

În această dimineață, s-au auzit zgomote puternice de focuri de armă în capitala Libreville, a declarat un corespondent Reuters după discursul televizat.

Generalii puciști au spus că vorbesc în numele tuturor forțelor de securitate și apărare din această țară central-africană, relatează Reuters. Aceștia au anunțat că rezultatele alegerilor au fost anulate, toate granițele au fost închise până la noi ordine și instituțiile statului au fost dizolvate.

De asemenea, generalii au declarat că l-au pus în arest la domiciliu pe președintele Ali Bongo, cel care a preluat puterea în 2009 de la tatăl său, Omar, care guvernase din 1967.

„În numele poporului gabonez, am decis să apărăm pacea punând capăt regimului actual”, au spus generalii.

Tensiunile au crescut în Gabon pe fondul temerilor de tulburări după alegerile prezidențiale și parlamentare de sâmbătă, în care Bongo a încercat să prelungească domnia de 56 de ani a familiei sale, într-o țară grav afectată de sărăcie, dar bogată în petrol și cacao.

 

Situația din Gabon, o problemă mare pentru Europa - Borrell

 

Josep Borrell, a declarat că încă o lovitură de stat în Africa ar genera mai multă instabilitate în regiune. Acesta a adăugat că miniștrii apărării din statele UE urmează să discute despre situația din Gabon.

„Aceasta este o problemă mare pentru Europa (...)Toată zona, începând cu Republica Centrafricană, apoi Mali, apoi Burkina Faso, acum Niger, poate Gabon, este într-o situație foarte dificilă și cu siguranță miniștrii... trebuie să se gândească profund la ceea ce se întâmplă acolo și cum ne putem îmbunătăți politica în ceea ce privește aceste țări”, a spus el.

Lipsa observatorilor internaționali, suspendarea programelor TV din străinătate și decizia autorităților de a întrerupe serviciile de internet și de a impune o oprire la nivel național după alegeri au stârnit îngrijorări cu privire la transparența procesului electoral.

Sute de oameni au sărbătorit intervenția armatei, în timp ce Franța, fostul conducător colonial al Gabonului, care are trupe staționate în statul african, a condamnat lovitura de stat.

Dacă va avea succes, lovitura de stat din Gabon ar fi a opta din Africa de Vest și Centrală, din 2020. Cel mai recent, lovitura militară din Niger, a fost în iulie. Ofițerii militari au preluat puterea și în Mali, Guineea, Burkina Faso și Ciad, ștergând câștigurile democratice din anii 1990.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel