Afganistan: Talibanii s-au declarat gata să reia negocierile de pace cu Statele Unite

S.I. Catalin / 18 sep 2019 / 14:33

Talibanii s-au declarat gata să reia negocierile de pace cu Statele Unite, la zece zile după ce preşedintele Trump le-a declarat "moarte" şi a doua zi după două atentate sângeroase în Afganistan pe care le-au revendicat, transmite AFP.

,,Uşile sunt deschise pentru negocieri", a arătat negociatorul şef al talibanilor, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, într-un interviu acordat BBC. "Sperăm că cealaltă parte îşi va reanaliza decizia privind negocierile", a adăugat el.

Pe 7 septembrie, spre surpriza generală, scrie AFP, Donald Trump a pus capăt discuţiilor angajate de un an cu talibanii, care păreau a fi în pragul unui acord istoric după 18 ani de conflict în Afganistan.

Preşedintele Statelor Unite şi-a motivat această schimbare de atitudine prin moartea unui soldat american şi a altor 11 persoane într-un atentat taliban comis cu două zile mai înainte la Kabul.

Administraţia sa s-a arătat mai puţin categorică, secretarul de Stat, Mike Pompeo, neexcluzând reluarea negocierilor, cu condiţia ca rebelii "să-şi schimbe atitudinea". Dar Trump a reafirmat că discuţiile sunt "terminate cu adevărat".

Marţi, talibanii au revendicat două atentate sinucigaşe, unul în capitala afgană, în apropierea unui centru de recrutare al armatei, iar celălalt lângă un miting electoral al preşedintelui Ashraf Ghani, la 60 km de Kabul.

Bilanţul total al celor două atentate se ridică la 48 de morţi şi 80 de răniţi, fiind cel mai sângeros de la finalul discuţiilor.

Chestionat de BBC cu privire la această violenţă, Stanikzai a răspuns că "cele două părţi" ar trebui să-i pună capăt, în acelaşi timp forţele NATO şi afgane efectuând zilnic "zeci de bombardamente".

"Odată ce acordul va fi semnat de cele două părţi, încetarea focului va intra în vigoare", a mai declarat el.

Numeroşi observatori se aşteaptă la o revenire a violenţelor din partea talibanilor pe timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din 28 septembrie.

Insurgenţii, care nu recunosc legitimitatea autorităţilor afgane, au chemat la începutul lui august la boicotarea scrutinului şi evitarea adunărilor "care ar putea deveni ţinte potenţiale".

,,Noi am prevenit deja oamenii să nu participe la reuniuni electorale iar, dacă ei suferă pierderi, este responsabilitatea lor", au subliniat marţi talibanii, într-un comunicat.

,,Aveam două căi de a pune capăt ocupaţiei Afganistanului, aceea a jihadului şi a luptelor şi aceea a discuţiilor şi negocierilor", a declarat în urmă cu o săptămână purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid. "Dacă Trump vrea să oprească discuţiile, o vom urma pe prima, iar ei vor regreta curând", a adăugat acesta. 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy