Afganistan: Oraşul Ghazni, izolat de restul lumii după confruntările cu talibanii

S.I. Catalin |
Data publicării:
Sursa Foto: AFP. Soldații afgani din Ghazni în 2017
Sursa Foto: AFP. Soldații afgani din Ghazni în 2017

Guvernul afgan şi talibanii afirmă că au sub control localitatea Ghazni, dar situaţia rămânea confuză sâmbătă în acest oraş cu 280.000 de locuitori, disputat de peste 24 de ore, ai cărui aleşi fuseseră alertaţi cu regularitate despre riscurile unor atacuri.

"Guvernul de la Kabul susţine că situaţia se află sub control, dar responsabili aflaţi la faţa locului afirmă că luptele continuă la periferiile oraşului", a declarat sâmbătă Shah Gul Rezaye, deputată de Ghazni, informează AFP.

"Din nefericire, liniile de comunicaţii au fost întrerupte vineri după-amiază de către talibani şi nu mai există nici electricitate în oraş", a adăugat ea, nereuşind să stabilească un contact cu circumscripţia sa.

Este pentru a doua oară în mai puţin de trei luni când talibanii reuşesc să ocupe, chiar pentru scurt timp, o capitală de provincie, după căderea oraşului Farah la mijlocul lunii mai, recucerit rapid de forţele armate.

Vineri seara, Ministerul Apărării afgan anunţase că Ghazni că era sub controlul armatei care recurgea la percheziţii casă cu casă pentru a-i alunga pe talibanii ascunşi la civil, dar această informaţie nu a putut fi confirmată din surse independente.

Un responsabil citat de televiziune locală Tolo News afirmase că "situaţia este calmă în trei sferturi din oraş, cu tiruri izolate în partea de vest. Prăvăliile s-au redeschis sâmbătă".

Ministerul de Interne afgan a anunţat o conferinţă de presă la ora locală 14:00 (09:00 GMT) şi a avertizat că nu va spune "nimic" până atunci

La rândul lor, talibanii îşi înmulţesc comunicatele triumfaliste: "Mujahedinii au capturat un batalion întreg noaptea trecută, arme, muniţii şi patru camioane... Ei apără oraşul Ghazni, blocând înaintarea inamicului" (forţele afgane), a indicat purtătorul lor de cuvânt Zabihullah Mujahid.

Unicul bilanţ disponibil după 36 de ore de lupte datează de vineri la prânz: 16 morţi, între care 14 soldaţi şi 33 de răniţi, dintre care 25 membri ai forţelor de securitate şi opt civili au fost spitalizaţi.

Potrivit şefului poliţiei locale, Farid Ahmad Marshal, talibanii şi-au lansat asaltul joi seara între 23:00 şi miezul nopţii, atacând barajele de securitate care încercuiesc oraşul.

Forţele americane au intervenit rapid, efectuând raiduri aeriene, cu drone şi elicoptere, pentru a susţine trupele aflate la sol şi în aşteptarea sosirii de întăriri militare.

Oraşul Ghazni este situat pe axa strategică Kabul-Kandahar, deservit de o autostradă circulară care leagă marile oraşe ale ţării între ele

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel