Afacerile Wagner merg mai departe: Surovikin și Prigojin ajung pe lista neagră, iar Kremlinul vrea să ”naționalizeze” compania de mercenari

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Evgheni Prigojin, șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group
Evgheni Prigojin, șeful aşa-zisei companii militare private ruse (PMC) Wagner Group

După exilul șefului lui Wagner, Evgeni Prigojin , în Belarus, mulți se întreabă ce se va întâmpla cu gruparea sa de mercenari.

Deși au fost voci care spuneau că Wagner ar putea fi desființat, pare că oficialii de la Kremlin doresc să preia controlul formal asupra grupării de mercenari și să o transforme într-o ”întreprindere de stat”.

Adjunctul ministrului rus de externe Serghei Verșinin a zburat la Damasc pentru a-i comunica președintelui Bashar al-Assad că Wagner nu va mai funcționa ca organizație independentă în acea țară, a relatat ISW.

Reprezentanții Ministerului rus de Externe i-au spus, de asemenea, președintelui Republicii Centrafricane Faustin-Archange Touadera, dar și conducerii maliene că Wagner va continua operațiunile în țările lor.

Putin a recunoscut pe 27 iunie că Kremlinul „fințează integral” Grupul Wagner, iar oficialii ruși pot folosi statutul existent al lui Wagner ca organizație finanțată de stat pentru a finaliza naționalizarea oficială”, arată analiștii ISW.

„Naționalizarea lui Wagner ar ajuta probabil eforturile Ministerului rus al Apărării de a încorpora personalul Wagner existent în forțele armate obișnuite ruse prin contracte semnate cu Armata.

 

Prigojin și Surovikin, pe lista neagră a Kremlinului

 

Ajuns în Belarus, fostul șef al Wagner pare să aibă zilele numărate. Astfel, potrivit șefului serviciului de informații a a Armatei ucrainene, Kirilo Budanov, FSB-ul rus a primit sarcina de a-l lichida pe fondatorul Wagner.

„Vor avea succes în asta? Timpul ne va arăta. Oricum, nu toate posibilele tentative de asasinat vor fi rapide. Ei vor avea nevoie de ceva timp pentru a dezvolta abordări adecvate și pentru a ajunge la o etapă în care sunt pregătiți pentru o operațiune la scară largă”, a declarat Budanov, preluat de Unian.

De asemenea, oamenii de afaceri legați de Kremlin ar putea prelua imperiul media al lui Prigojin. Acest lucru ar putea face parte dintr-un efort  de „distrugere a reputației lui Prigojin în Rusia”, a spus ISW.

În privința generalului Surovikin, lucrurile sunt la fel de complicate și neclare. Potrivit CNN, ”generalul Armaghedon” era un fel de membru secret VIP al Companiei de mercenari Wagner.

CNN a obținut documente de la grupul de investigații independent rus Dossier Center, grup finanțat de unul dintre liderii opoziției ruse Mihail Hodorkovski. Ei afirmă că Surovikin a fost înregistrat în grupul lui Wagner și era membru VIP secret al acestuia.

Situația lui Surovikin nu este unică, pe lista Wagner fiind și alți 30 de oficiali militari ruși de rang înalt care nu au fost numiți. Cu toate acestea, autenticitatea documentelor nu a putut fi verificată, arată CNN. 

 

Imperiul din Africa al Wagner

Grafic: Prezența Wagner în Africa / The Economist

Așa cum arătam mai sus, oficialii ruși au plecat deja în statele africane pentru a ase asigura că vor prelua comanda acțiunilor companiei Wagner.

Motivul este unul foarte simplu: Wagner a construit acolo un adevărat imperiu pe care Rusia nu să vrea să-l piardă din cauza rebeliunii lui Prigojin.

The Economist explică modul de funcționare al organizației. Nu există o singură companie Wagner în Africa. „Wagner Corporation” este mai degrabă o rețea de firme legate de statul rus care lucrează în baza unor contracte cu guverne străine.

Un contingent semnificativ de militanți Wagner PMC este prezent în cel puțin cinci țări africane :

  • Sudan

  • Republica Centrafricană

  • Libia

  • Mali

  • Mozambic

În plus, imperiul lui Prigojin a funcționat pe teritoriul a încă șapte țări africane: Camerun, Madagascar, Burkina Faso, Republica Democrata Congo, Guineea Ecuatorială, Africa de Sud, Zimbabwe, Kenya.

„Modelul de afaceri” al Wagner e bazat pe trei piloni: militar, economic și politic, iar cel mai clar exemplu este, spune publicația, Republica Centrafricană, acolo unde Wagner PMC funcționează din 2018. Wagner a creat de fapt o „armata paralelă” în Republica Centrafricană.

Primul nivel este cel militar: se referă la acele cazuri în care „clienții” africani în căutare de securitate s-au îndreptat către serviciile Rusiei și, în acest fel, către Wagner. Nu există estimări oficiale ale numărului Wagner din Africa, dar analiștii presupun că există câteva mii de mercenari, majoritatea în Mali și Republica Centrafricană. Un număr relativ mic, dar mercenarii ruși sunt experimentați și ”înrăiți în luptă”.

Al doilea element al „ modelului de afaceri” al Wagner din Africa este economic. De exemplu, Republica Centrafricană este un hub care conectează diverse „noduri” ale rețelei de afaceri a imperiului lui Prigojin din Africa. În apropierea zonelor miniere de aur și diamante din această țară, mercenarii au jefuit satele și au ucis locuitorii, arată raportul Sentry. Echipamentele miniere pentru mine și extracție ar fi importate din Rusia prin Camerun de către o companie înregistrată în Madagascar. Sentry a numărat, de asemenea, cel puțin 15 zboruri de avioane legate de PMC al lui Wagner către Sudan, centrul comerțului cu aur.  Structurile lui Prigojin fac presiuni ca guvernul Republicii Centrafricane să consolideze măsurile de control al producției companiilor mai mici și să-i implice pe Wagner în asta, susține Sentry.

În cele din urmă, al treilea element al imperiului lui Prigojin sunt „serviciile” politice. Wagner a desfășurat, în Republica Centrafricană, campanii de susținere a președintelui Tuadera, ajutându-l să câștige în 2020 și, de asemenea, „a ajutat” la încheierea de acorduri politice cu liderii diferitelor facțiuni.

În alte părți din Africa, companiile Wagner au condus campanii de propagandă și dezinformare și au organizat grupuri fictive de monitorizare a alegerilor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel