Administraţia Trump prelungeşte pe termen nedefinit ordinul ce permite expulzarea imigranţilor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a decis prelungirea pe termen nedefinit a unui ordin care permite serviciului de control la frontieră să îi expulzeze pe imigranţii fără documente, invocând îngrijorări în contextul pandemiei de coronavirus, relatează DPA.

Robert Redfield, directorul Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), a reînnoit un ordin anterior care le permite agenţilor de frontieră să îi trimită pe imigranţii fără acte înapoi în ţara de origine sau în ţara din care au venit. Trump a încercat să restricţioneze mecanismul obişnuit de procesare a cazurilor de migraţie, prin care mulţi imigranţi fără documente ajung în SUA din Mexic şi cer azil, după care sunt eliberaţi în aşteptarea unei decizii a instanţei, care deseori poată să vină şi după un an.

Conform ordinului CDC, autorităţile publice sanitare nu au capacitatea de a-i monitoriza pe imigranţii fără documente şi există "o mare incertitudine că străini acoperiţi vor putea să intre efectiv în carantină, să se autoizoleze sau să respecte regulile actuale de distanţare socială" dacă sunt eliberaţi.

 

Critici pe tema agendei politice

 

Vocile critice susţin că administraţia Trump se foloseşte de pandemia de coronavirus pentru a promova obiectivul preşedintelui de a înăspri regulile privind imigraţia. "Preşedintele este extrem de hotărât să exploateze criza de sănătate publică pentru a-şi atinge vechiul obiectiv de a-i opri la frontieră pe solicitanţii de azil", susţine într-un comunicat Andrea Flores, director adjunct pentru politica de imigraţie în cadrul Uniunii Americane pentru Libertăţi Civile. "Să nu ne lăsăm păcăliţi: scopul lui Trump nu este de a ne proteja sănătatea, ci de a semăna diviziune şi de a-şi promova agenda politică", adaugă Andrea Flores.

Un grup de 40 de experţi în sănătate publică a pus la îndoială luni motivaţiile CDC pentru restricţionarea trecerilor pe la frontieră, într-o scrisoare adresată administraţiei americane. "Nu există niciun motiv de sănătate publică pentru a nu permite intrarea persoanelor pe baza unui statut legal", se arată în scrisoare, transmite Agerpres.

 

Granița SUA-Canada rămâne închisă

 

Între timp, SUA şi Canada au convenit din nou să prelungească pentru cel puţin încă o lună decizia de închidere a graniţei comune pentru deplasările care nu sunt esenţiale. Cele două ţări vecine au convenit prima dată la 21 martie să restricţioneze sever călătoriile, pentru a opri răspândirea pandemiei. Actuala dată pentru redeschidere este 21 iunie, însă premierul canadian Justin Trudeau a spus într-o conferinţă de presă la Ottawa că există posibilitatea ca această dată să fie prelungită din nou.

Şi graniţa dintre SUA şi Mexic a fost închisă pentru traficul care nu este esenţial.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel