Administrația Joe Biden a făcut o mișcare care va înfuria China

Eduard Pascu |
Data publicării:

Reprezentanta Taiwanului în SUA a fost invitată oficial la ceremonia de învestitură a noului preşedinte american Joe Biden, ceea ce Taipeiul a prezentat ca fiind o premieră după ce Washingtonul a ales în 1979 să recunoască regimul de la Beijing, informează joi AFP.

Emisara taiwaneză Hsiao Bi-khim a postat o fotografie cu ea în timpul ceremoniei de miercuri, declarându-se "onorată să reprezinte poporul şi guvernul Taiwanului la învestirea preşedintelui Biden şi a vicepreşedintei Harris". "Democraţia este limba noastră comună, iar libertatea este scopul nostru comun", a adăugat ea.

Ministerul taiwanez al Afacerilor Externe a afirmat că este pentru prima dată vreme de decenii când un emisar taiwanez este "invitat oficial" de comitetul pentru organizarea acestei ceremonii. La rândul său, Partidul Democratic Progresist (PDP), la putere în Taiwan, a evocat "un nou pas înainte după 42 de ani".

China continentală (condusă de Partidul Comunist) şi Taiwanul (refugiu al armatei naţionaliste la sfârşitul războiului civil chinez din 1949) sunt administrate de peste 70 de ani de două regimuri diferite. Insula numără 23 de milioane de locuitori, care se bucură de un sistem democratic, însă Beijingul o consideră o provincie chineză şi ameninţă să o recucerească prin forţă în cazul proclamării oficiale a independenţei sau intervenţiei americane, notează AFP.

Relaţiile Beijing-Taipei sunt tensionate după instalarea la putere în 2016 a preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen, al cărei partid militează în mod tradiţonal pentru independenţa insulei - o linie roşie pentru China.

Washingtonul a rupt relaţiile diplomatice cu Taipei în 1979, pentru a recunoaşte Beijingul drept singurul reprezentant oficial al Chinei. Cu toate acestea, SUA rămân aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi principalul său furnizor de arme.

Preşedinţii americani manifestă o extremă prudenţă în politica lor faţă de Taiwan pentru a nu suscita furia Beijingului, comentează AFP, conform Agerpres. Însă atitudinea s-a schimbat în mod radical în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, care a operat o apropiere de Taiwan în asemenea măsură încât relaţiile cu Beijingul erau tot mai reci. Într-un gest fără precedent pentru un preşedinte taiwanez, Tsai chiar l-a contactat telefonic pe Trump pentru a-l felicita pentru alegerea lui ca preşedinte în SUA, în 2016.

Nu se ştie deocamdată cum va fi politica lui Biden faţă de insulă, însă prezenţa emisarei Hsiao Bi-khim la învestitură lasă să se creadă că Biden va urma în această problemă linia predecesorului său, comentează sursa citată.

Într-un tweet adresat lui Joe Biden după ce acesta a depus jurământul, preşedinta Tsai a declarat că Taiwanul "este gata să conlucreze cu SUA în calitate de putere mondială în serviciul binelui".

Jim Risch, preşedintele republican al Comisiei pentru afaceri externe din Senat, a salutat prezenţa lui Hsiao la învestitură. "Felicit noua administraţie pentru această invitaţie şi o încurajez să continue progresele realizate în relaţia cu Taiwanul, pentru a face faţă provocărilor şi realităţilor geopolitice", a scris el pe Twitter. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel