Administrația Biden vrea prelungirea tratatului START și a cerut serviciilor de informații o examinare generală a Rusiei

Eduard Pascu |
Data publicării:

Preşedintele american, Joe Biden, a propus joi prelungirea cu cinci ani a tratatului de limitare a armelor nucleare strategice New START încheiat între SUA şi Rusia, care expiră la începutul lui februarie şi pe care Donald Trump nu a reuşit să îl prelungească, afişând în acelaşi timp fermitate în faţa "actelor antagoniste" ale Rusiei, comentează AFP.

"Statele Unite intenţionează să obţină o prelungire de cinci ani a tratatului New START, aşa cum permite acesta", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, într-o conferinţă de presă la o zi după instalarea în funcţie a liderului democrat, transmite Agerpres.

"Preşedintele a spus clar întotdeauna că tratatul New START este în interesul securităţii naţionale a Statelor Unite, iar o astfel de extindere este şi mai necesară când relaţiile cu Rusia sunt tensionate ca în prezent", a adăugat ea.

Pentru a arăta că nu este vorba despre un cec în alb, preşedintele Joe Biden a cerut în paralel serviciilor americane de informaţii "o examinare generală" a recentului atac cibernetic imputat Moscovei, a eventualelor "ingerinţe" în alegeri, precum şi "a utilizării armelor chimice împotriva liderului opoziţiei, Aleksei Navalnîi", a precizat Jen Psaki.

Această analiză trebuie să aibă în vedere şi informaţiile, minimalizate de fostul preşedinte republican, potrivit cărora Rusia ar fi plătit "prime" talibanilor pentru a ucide soldaţi americani.

"În timp ce colaborăm cu Rusia pentru apărarea intereselor americane" în controlul armamentului, "acţionăm şi pentru a trage Rusia la răspundere pentru actele sale antagoniste şi nesăbuite", a subliniat Jen Psaki.

Chiar înainte de a depune jurământul, Joe Biden şi echipa sa au ridicat tonul în relaţia cu Moscova, dornici să rupă ambivalenţa administraţiei Trump, în cleşte între o anumită fermitate şi dorinţa omului de afaceri de a se apropia de preşedintele rus Vladimir Putin.

Tratatul New Start, semnat în 2010 - ultimul tratat major dintre SUA şi Rusia -, limitează arsenalele celor două ţări la 800 numărul de lansatoare şi bombardiere grele şi la 1.550 numărul focoaselor nucleare, adică o reducere de aproape 30% comparativ cu limita anterioară stabilită în 2002.

Kremlinul a salutat intenţia preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, de a prelungi tratatul Noul START pentru controlul armamentului, dar a adăugat că Moscova aşteaptă propuneri concrete din partea Washingtonului, transmite Reuters.

Este una din primele decizii importate de politică externă a noului preşedinte american, observă agenţia citată.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a declarat că este important de văzut ce detalii propune cealaltă parte. Sub preşedinţia lui Donald Trump, SUA au pus condiţii pentru reînnoirea tratatului, iar Rusia a respins această abordare.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel