Acuzat de complot împotriva instituţiilor după alegerile din 2020, Trump răspunde: ”Nu sunt vinovat! Azi e o zi tristă pentru America”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour

Donald Trump a pledat joi nevinovat la acuzaţiile potrivit cărora a organizat un complot împotriva instituţiilor americane după înfrângerea sa în alegerile din 2020, o acuzaţie de o gravitate fără precedent împotriva unui fost preşedinte al Statelor Unite.

Fostul președinte american Donald Trump a sosit joi la un tribunal de la Washington. Este pentru a treia oară din martie când Trump este acuzat penal (în primele două procese, fostul președinte e acuzat de păstrarea de documente secrete după ce a părăsit mandatul, și de falsificarea documentelor legate de plăți pentru vedeteta porno Stormy Daniels).

De data aceasta, fostul președinte trebuie să răspundă la 4 capete de acuzare. Le-a respins pe toate. În total, Trump, care vrea să candideze din nou la Casa Albă anul viitor, se confruntă deja cu 78 de acuzații în trei dosare penale. În teorie, el ar putea fi condamnat la sute de ani de închisoare.

În acest proces, Trump este acuzat de:

  • conspirație împotriva guvernului Statelor Unite,

  • conspirație pentru a obstrucționa procedurile oficiale

  • conspirație împotriva drepturilor civile în efortul de a-și păstra puterea după pierderea alegerilor prezidențiale din 2020

  • obstrucționare și încercare de obstrucționare a procedurilor oficiale.

Deschiderea celui de-al treilea proces penal al fostului președinte, aflat în desfășurare, a fost prezidată de judecătorul Moxila Upadhyaya, care însă nu va prezida procesul principal. Judecătorul l-a informat pe fostul șef al Casei Albe despre drepturile sale, acuzațiile și pedepsele maxime cu care se confruntă în caz de condamnare.

Trump: Aceasta este persecuția unui rival politic

Trump a stat la audiere alături de avocații săi apărați Todd Blanche și John Lauro. Tot în sala de judecată se afla și anchetatorul special John Smith, a cărui echipă a compilat acuzațiile.

Trump a descris rechizitoriul, precum și alte procese împotriva lui, drept o „vânătoare de vrăjitoare” menite să-i deraieze campania pentru Casa Albă. Într-o serie de postări pe rețelele de socializare, Trump a acuzat administrația Biden că l-a atacat în scop politic.

În rechizitoriul de 45 de pagini, Smith l-a acuzat pe Trump și aliații săi că promovează afirmații false că alegerile au fost fraudate, solicitând oficialilor de stat și federali să modifice rezultatele și să întocmească liste electorale false pentru a încerca să fure voturi lui Biden.

„Este o zi foarte tristă pentru America”, a spus Trump reporterilor după audiere, înainte de a se îmbarca într-un avion privat. "Aceasta este persecuția unui rival politic. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată în America", a adăugat el.

Fostul președinte a fost eliberat fără restricții, iar una dintre condițiile eliberării sale este ca să nu discute cazul cu niciun martor, dacă avocatul său nu este prezent.

Aproape jumătate dintre republicani au spus că nu l-ar vota pentru Trump dacă ar fi condamnat, arată un sondaj. Totuși, același sondaj a mai arătat că în cursa pentru candidatul republican la alegeri, acesta are 47% din sprijinul republicanilor, în timp ce guvernatorul Floridei Ron DeSantis se află pe locul doi cu 13%.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel