Activitate neobișnuită a bombardierelor strategice B-52 peste Peninsula Coreeană

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Mai multe Stratofortress B-52 au survolat la finalul lunii iunie Peninsula Coreeană, escortate de avioane de vânătoare americane și sud-coreene, ca parte a unui „eveniment de antrenament aerian combinat”, au anunțat departamentele de apărare ale ambelor țări.

Bombardierele cu capacitate nucleară au zburat alături de aeronave F-16 și F-15E ale Forțelor Aeriene americane și F-35A și KF-16 ale Forțelor Aeriene sud-coreene, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării din Republica Coreea.

„Instruirea a oferit Alianței oportunitatea de a-și consolida interoperabilitatea, demonstrând o capacitate de apărare combinată, o desfășurare rapidă și o descurajare extinsă în apărarea Peninsulei Coreene”, se precizează într-un comunicat al Forțelor SUA din Coreea.

Deși activitatea pare una de rutină, în concordanță cu intensificarea prezenței militare americane în vestul Pacificului, desfășurarea aeronavelor B-52 se suprapune peste o altă misiune cu bombardiere strategice americane în regiune, situația fiind una de noutate absolută.

Avioanele B-52 care au survolat Coreea de Sud, pe 30 iunie, erau de la Baza Aeriană Barksdale și nu fac parte din desfășurarea în curs a misiunii Bomber Task Force, tot cu B-52, dar de la Baza Aeriană Minot, care a început pe 14 iunie. Acele bombardiere au aterizat recent în Indonezia, fiind prima prezență a unui B-52, în această țară importantă din punct de vedere strategic din Asia de Sud-Est, potrivit publicației Air&Space Forces.

Pe lângă descurajarea activităților provocatoare ale regimului nord-coreean, un alt motiv posibil al desfășurării intempestive a unui alt eșalon de bombardiere B-52 în vestul Pacificului ar putea fi intensificarea prezenței navele chino-ruse în proximitatea Japoniei și Taiwanului.

În cursul săptămânii trecute trei nave de luptă chineze (un distrugător, o navă de asalt amfibie și o fregată) au fost semnalate în apropierea arhipelagului nipon Nansei, dispus în arc între Insula principală Kyushu și Taiwan. Peste prezența chineză, s-au suprapus în aceeași zonă și două corvete rusești (Sovershennyy și Gromkiy) care în ultimele patru zile din iunie s-au aflat în apropierea Taiwanului, potrivit USNI (US Naval Institute – thin tank american).

Deși comunicatele oficiale de presă sud-coreene și americane au făcut trimitere o misiune în Peninsula Coreeană, între aceasta și Taiwan sunt aproximativ 1.500 de km, distanță nesemnificativă pentru  raza de acțiune de peste 14.000 de km a bombardierelor strategice B-52H Stratofortress.

Cu această misiune în Peninsula Coreeană, prezența bombardierelor strategice americane pe glob ar putea intra într-o nouă fază, mai activă și mai impredictibilă.

Pe lângă misiunile Bomber Task Force, Forțele Aeriene americane demonstrează că pot suplimenta rapid prezența în aceeași zonă și la același calibru, asigurând suprinderea strategică.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel