Acordul militar intercoreean, în pericol din cauza baloanelor cu deșeuri lansate de Coreea de Nord

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
 Photo source: Courtesy of PARK HAN-SIK
Photo source: Courtesy of PARK HAN-SIK

Coreea de Sud a anunțat marți 4 iunile că a luat măsuri pentru suspendarea acordului militar încheiat cu Coreea de Nord privind activitățile militare de la frontieră, ca urmare a creșterii tensiunilor dintre cele două țări din cauza lansării recente de către Nord a baloanelor care transportă gunoi.

Coreea de Nord nu a răspuns încă acestei măsuri, dar o reluare a exercițiilor de luptă de către Seul sau a transmisiunilor audio de propagandă la frontieră va determina foarte probabil Nordul să facă pași similari sau chiar mai puternici de-a lungul graniței comune.

În cursul săptămânii trecute, Coreea de Nord a folosit baloane pentru a transporta gunoi menajer și de grajd pe teritoriul Coreei de Sud, ceea ce a determinat Seulul să anunțe represalii „insuportabile”.

Cho Chang-rae, ministrul adjunct al Apărării din Coreea de Sud, a declarat reporterilor că Coreea de Sud va folosi toate măsurile disponibile pentru a proteja publicul de provocările nord-coreene.

Astfel, astăzi Consiliul de Miniștri al Coreei de Sud și președintele Yoon Suk Yeol au aprobat propunerea de suspendare a acordului intercoreean din 2018 privind reducerea tensiunilor militare din prima linie, în pofida faptului că, duminică, 2 iunie, Coreea de Nord a declarat că își va opri campania de lansare a baloanelor. Suspendarea va intra în vigoare odată ce Seulul va notifica oficial Nordul.

„Responsabilitatea pentru această situație revine exclusiv Coreei de Nord. Dacă Coreea de Nord lansează provocări suplimentare, blocul unitar de apărarea Coreea de Sud - SUA va pedepsi Coreea de Nord rapid, puternic și până la capăt”, a declarat Cho.

 

Acordul militar intercoreean devine greu de acceptat de către Coreea de Sud

 

Acordul militar - la care s-a ajuns în timpul unei perioade de scurtă durată a reconcilierii dintre Corei - stabilește ca cele două țări să înceteze toate actele ostile în zonele de frontieră, cum ar fi exerciții cu trageri de luptă, exerciții aeriene și acțiuni de război psihologic.

Seulul anunțase deja din noiembrie anul trecut că vizează anularea acordului, pe fondul tensiunilor legate de lansarea satelitului de spionaj al Coreei de Nord. (După două eşecuri răsunătoare, Coreea de Nord a reuşit în noiembrie să plaseze cu succes pe orbită satelitul Malligyong-1, primul de acest tip, însă a anunțat deja pregătirea unui al doilea sistem similar.)

În timpul reuniunii Cabinetului, prim-ministrul Han Duck-soo, oficialul nr. 2 al Coreei de Sud, a declarat că acordul din 2018 a slăbit pregătirea militară sud-coreeană într-un moment în care provocările Nordului reprezintă amenințări reale pentru public. Han a citat campania de baloane a Coreei de Nord, testele cu arme nucleare care vizează Coreea de Sud și presupusul bruiaj al semnalelor sistemului GPS, fără a face referire la sateliți.

Oficialii sud-coreeni au recunoscut că suspendarea acordului din 2018 îi va permite să organizeze exerciții militare în zona de frontieră, dar nu au detaliat în mod public alți pași.

Observatorii regionali anticipează că este avută în vedere reluarea campaniei de propagandă prin utilizarea difuzoarelor instalate la graniță, o campanie psihologică în stilul Războiului Rece despre care experții spun că are efect asupra Coreei de Nord, în condițiile în care cei 26 de milioane de locuitori ai țării strict controlate nu au acces la cea mai mare parte a știrilor străine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel