Giuseppe Conte: Acordul cu China în cadrul BRI, 'perfect compatibil' cu poziţia Italiei în UE şi NATO

S.I. Catalin |
Data publicării:
şeful guvernului italian, Giuseppe Conte
şeful guvernului italian, Giuseppe Conte

Italia nu va face opinie separată faţă de aliaţii săi din Uniunea Europeană şi din NATO prin planul său de semnare a unui acord cu China în cadrul Iniţiativei 'Belt and Road' (BRI) promovate de Beijing, acesta fiind 'perfect compatibil' cu poziţia Romei în cele două structuri, a declarat şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, transmite dpa.

Semnarea memorandumului de înţelegere este prevăzută să aibă loc săptămâna viitoare, cu prilejul vizitei la Roma a preşedintelui chinez Xi Jinping.

,,(Acordul propus este) pur economic şi comercial, perfect compatibil cu poziţia noastră în Alianţa Atlantică şi în sistemul european integrat'', a declarat Conte pentru cotidianul Corriere della Sera.

Italia ar fi primul stat din grupul G7 care ar susţine acest proiect de infrastructură destinat să lege China cu Eurasia şi Africa, dar pe care SUA, Japonia şi unele state UE îl privesc cu îngrijorare drept un instrument promovat de Beijing pentru extinderea sferei sale de influenţă pe glob.

BRI a fost criticat de asemenea ca fiind o capcană de îndatorare pentru ţări care aprobă proiecte de infrastructură şi ulterior sunt în incapacitate de a rambursa aceste fonduri Chinei.

În opinia lui Conte, Italia, ca economie dezvoltată, este 'incomparabil mai puţin vulnerabilă' la colonizarea chineză decât alte ţări implicate în BRI.

El a insistat că guvernul său va avea 'cea mai mare grijă' în apărarea intereselor naţionale, 'în protejarea infrastructurii strategice, inclusiv telecomunicaţii, şi în evitarea investiţiilor prădătoare şi în transferurile de know how şi tehnologii de vârf'.

Italia studiază mecanisme de monitorizare a acordurilor comerciale cu China din cadrul memorandumului de înţelegere cu privire la ,,Belt and Road'', precum şi alte măsuri de protejare a ,,activităţilor strategice şi intereselor sale'', a afirmat Conte, citat de Reuters.

Datoria publică a Italiei se situează la nivelul de 130% din PIB şi este cea de-a treia din lume în cifre absolute.

Potrivit cotidianului menţionat, Casa Albă a avertizat Italia că nu îi va mai putea transmite informaţii sensibile dacă guvernul de la Roma va achiziţiona echipamente de telecomunicaţii de la gigantul chinez Huawei.

De asemenea, SUA ar înceta să mai trimită produse sensibile în porturile italiene Genoa şi Trieste dacă i se va permite Chinei să construiască infrastructuri în acestea.

Porturile constituie unul din domeniile de cooperare incluse în memorandumul ce va fi semnat între Italia şi China.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel