Acord nuclear. CIA, declarație pentru serviciile de informații

Sebastian Florea / 29 ian 2019 / 21:13

Iranul respectă încă termenii acordului nuclear semnat în 2015, consideră CIA.

Iranul respectă încă termenii acordului nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, în pofida retragerii SUA din acest tratat menit să împiedice Teheranul să deţină arma atomică, a declarat marţi directoarea CIA, Gina Haspel, relatează AFP.

'În prezent, din punct de vedere tehnic ei respectă'' termenii JCPOA (Planul de Acţiune Comun Cuprinzător), a explicat Gina Haspel în faţa Comisiei pentru serviciile de informaţii a Senatului SUA. Cu toate acestea, ''conform celor mai recente informaţii, iranienii intenţionează să ia măsuri pentru a se distanţa de JCPOA'', a adăugat ea. 'Am constatat că au avut discuţii între ei pentru că nu au reuşit să profite suficient de mult din punct de vedere economic de pe urma acordului aşa cum au sperat', a menţionat directoarea CIA.

Preşedintele Donald Trump a restabilit sancţiunile împotriva Teheranului şi s-a retras din acord în mai 2018, sperând să reducă astfel influenţa regimului islamic în regiune. Acordul nuclear semnat la Viena, la 14 iulie 2015, după 12 ani de criză şi 21 de luni de negocieri intense, între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie) plus Germania, prevede limitarea programului nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy