Acord între Hamas şi Fatah pentru alegerile din Palestina

Eduard Pascu |
Data publicării:
Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene  Sursa foto: Facebook Mahmoud Abbas
Mahmoud Abbas, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene Sursa foto: Facebook Mahmoud Abbas

Islamiştii din organizaţia Hamas şi laicii din partidul Fatah au anunţat marţi, la Cairo, un acord cu privire la aspecte importante privind desfăşurarea alegerilor palestiniene ce vor fi organizate în lunile mai şi iulie, primele în ultimii 15 ani, informează AFP.

Acordul prevede înfiinţarea unui 'tribunal electoral', un subiect cheie al negocierilor de la Cairo, precum şi angajamentul de a se asigura respectarea 'libertăţilor publice' în perioada campaniilor electorale şi a scrutinului, conform unui comunicat dat publicităţii de Hamas, care deţine controlul în Fâşia Gaza, transmite Agerpres.

Într-o declaraţie comună, toate facţiunile palestiniene adunate în capitala egipteană, inclusiv Hamas şi Fatah, au fost de acord să 'respecte datele alegerilor (anunţate de preşedinţia palestiniană), organizarea acestora în Ierusalim, Cisiordania şi Fâşia Gaza, să le respecte şi să le accepte rezultatele'.

Într-un alt comunicat, Jibril Rajoub, şeful delegaţiei Fatah la Cairo, a salutat acordul privind o 'foaie de parcurs' pentru alegeri care, în opinia sa, dovedeşte 'unitatea palestiniană'.

Preşedintele Mahmoud Abbas a semnat pe 15 ianuarie, cu câteva zile înainte ca Joe Biden să devină preşedinte al SUA, un decret privind desfăşurarea de alegeri legislative şi prezidenţiale în mai, respectiv iulie, primul scrutin organizat din 2005.

Această decizie a fost interpretată de analişti drept o modalitate pentru palestinieni de a dobândi legitimitate, de a vorbi cu o singură voce pentru a relua contactele cu SUA, întrerupte în 2017, după ce administraţia Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunţând apoi un plan ce prevede anexarea unor părţi din Cisiordania de către statul evreu.

Deoarece palestinienii sunt împărţiţi în două administraţii, cea a Hamas, care controlează Fâşia Gaza, şi cea a Autorităţii Naţionale Palestiniene, în mâinile Fatah din Cisiordania ocupată, a fost necesar ca cele două părţi să convină asupra unor mecanisme care să permită organizarea alegerilor.

Una din mize a vizat entitatea juridică care ar trebui să valideze rezultatele scrutinului în cazul în care ar exista litigii. În acest sens, facţiunile palestiniene au convenit la Cairo cu privire la principiul unui 'tribunal electoral consensual' fără a defini însă, deocamdată, aspectele sale practice.

Noi discuţii sunt programate pentru luna martie la Cairo, a anunţat Hamas.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel