Acord îngrijorător al OPEC privind producția de petrol

Sebastian Florea |
Data actualizării: | Data publicării:

Țările din OPEC au ajuns la un acord privind reducerea producţiei.

Reprezentanții statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol s-au reunit joi la sediul de la Viena pentru a încerca să găsească o formulă magică destinată să seducă o piaţă volatilă pe care cotaţiile au scăzut cu 30% în două luni. Însă, OPEC aşteaptă un angajament din partea Rusiei, care nu e membru OPEC, pentru a decide exact cu cât va scădea producţia, o măsură menită să sprijine preţul ţiţeiului, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Înaintea reuniunii, preşedintele SUA, Donald Trump, care de mai multe luni pune presiune pe OPEC, a cerut organizaţiei să nu provoace o creştere a preţului petrolului, în dorinţa de a-i menaja pe consumatorii americani. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a zburat joi de la Viena pentru discuţii cu preşedintele Vladimir Putin, la Sankt Petersburg. Novak va reveni în capitala Austriei vineri pentru negocieri cu OPEC şi statele din afara cartelului.

'Sper să ajungem la un acord final vineri, care trebuie sprijinit şi de ţările din afara OPEC. Dacă nu toţi sunt dispuşi să se alăture şi să contribuie în mod egal, vom aştepta până vor fi', a afirmat ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih. Acesta a adăugat că printre posibilele opţiuni se află reducerea producţiei de către OPEC şi statele din afara cartelului cu 0,5-1,5 milioane barili pe zi (bpd), iar un milion bpd este acceptabil.

Majoritatea analiştilor mizează pe un anunţ de reducere a producţiei, a cărui amploare rămâne principala necunoscută, cu obiectivul redresării preţului la barilul de petrol care în prezent evoluează în jurul nivelului de 60 de dolari pentru barilul de ţiţei Brent, de referinţă pentru piaţa europeană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel