Abigail Rupp: Securitatea energetică a România, o prioritate pentru Statele Unite

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Securitatea energetică a României şi a vecinilor săi consolidează securitatea naţională, după cum a declarat, joi, adjuncta şefului misiunii Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Abigail Rupp.

Conferința Internațională "Diplomacy 360" dedicată aniversarii a 70 de ani de la înființarea NATO. Abigail Rupp, adjunctul șefului Misiunii Diplomatice a SUA: România a demonstrat abilități de lider în parteneriatul transatlantic.

Peste 200 de persoane din rândul ambasadelor, a instituțiilor publice și a mediului de afaceri și-au dat întâlnire, joi, la București. Bursa Româna de Afaceri a organizat a 4-a Conferința Internațională "Diplomacy 360" dedicată aniversarii a 70 de ani de la înființarea NATO.

Prezent la conferinţa cu titlul "Securitate şi prosperitate la graniţa estică a NATO şi UE", diplomatul a vorbit despre împărţirea costurilor la nivelul Alianţei Nord-Atlantice, un domeniu în care România, una dintre ţările care au alocat 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, "poate fi dată exemplu".

Abigail Rupp a abordat, în discursul său, problematica securităţii energetice

,,Când vorbim de securitate, trebuie să vorbim şi de securitatea energetică. Securitatea energetică a României şi a vecinilor săi consolidează securitatea naţională. Acest lucru este adevărat în SUA şi este valabil şi în România. Securitatea energetică în România a fost de mult timp o prioritate pentru Statele Unite", a punctat ea, afirmând că acest domeniu este critic în Europa, relatează Agerpres.

,,Suntem aliaţii României pe acest front, (...) securitatea energetică este un element critic pentru o Europă liberă şi puternică", a subliniat diplomatul american.

Adjuncta şefului misiunii SUA la Bucureşti a menţionat "succese recente în ceea ce priveşte cooperarea Statele Unite ale Americii - România în domeniul Energiei".

„Pe 31 octombrie, ambasadorul SUA, Hans Klemm, a fost alături de preşedintele Iohannis la Transgaz pentru a celebra inaugurarea unei noi staţii de comprimare gaze naturale, la Podişor, un punct important în realizarea proiectului BRUA. Guvernul SUA, dar şi mediul privat american au susţinut acest proiect-cheie pentru România, în Europa Centrală", a declarat Rupp.

Această linie de transport, a apreciat diplomatul american, "va da ocazia poporului român să maximizeze oportunitatea dată de resursele sale energetice din Marea Neagră".

,,O firmă americană, Black Sea Oil & Gas, va juca un rol esenţial în forarea şi pomparea acestor gaze naturale, în beneficiul poporului, guvernului şi industriei româneşti", a spus Rupp.

În contextul securităţii energetice, aceasta a amintit de „opoziţia comună" faţă de proiectul Nord Stream 2.

,,În timpul preşedinţiei (rotative a Consiliului Uniunii Europene - n.r.), prima de când a aderat la UE, România şi-a demonstrat angajamentul faţă de valorile comune - apărare, energie, stat de drept şi securitate. Preşedinţia română a cimentat opoziţia noastră comună faţă de proiectul Nord Stream 2, un proiect ce ar submina securitatea energetică a Europei", a punctat Abigail Rupp.

Diplomatul american a făcut o legătură şi între securitate şi prosperitate:

,,Cu cât România s-a apropiat de Statele Unite ale Americii, cu atât a fost mai prosperă. În 1989, schimburile comerciale bilaterale România - SUA erau doar de 741 de milioane de dolari. 30 de ani mai târziu, au crescut la 3,7 miliarde de dolari, iar Statele Unite ale Americii sunt al cincilea cel mai mare investitor străin şi cel mai mare investitor non-UE în România".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel