A trecut pericolul războiului? Toate navele de desant rusești aduse în sprijin au părăsit Marea Neagră

Ionel Copcea |
Data publicării:

Surse locale turcești de pe Twitter au informat că, pe 11.07.2021, navele mari de desant Kaliningrad (102) și Korolev (130) aparținând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au tranzitat Strâmtoarea Bosfor, în direcția Mării Mediterane. Acestea se deplasează către portul sirian Tartus, de unde vor pleca spre locul de dislocare permanentă din Marea Baltică.

În cursul săptămânii trecute, pe 07.07.2021, au ieșit din Marea Neagră și cele două nave mari de desant ale Flotei de Nord, respectiv Aleksander Otrakovsky (031) și Kondopoga (027).

Cele patru nave au intrat în Marea Neagră pe 17.04.2021, fiind aduse în sprijinul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), în contextul concentrării de trupe la granița cu Ucraina, realizată în perioada martie - aprilie.

Cu toate că, potrivit unui anunț al ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, începând din 23 aprilie, trupele au fost retrase din proximitatea teritoriilor Ucrainei, cele patru nave mari de desant ale Flotei de Nord și Flotei din Marea Baltică au fost menținute în continuare în Marea Neagră.

Retragerea navelor de desant aduse în sprijin în acvatoriul Mării Negre poate fi interpretată ca un semn de relaxare a tensiunilor dintre Federația Rusă și Ucraina. Astfel, se poate afirma că pericolul declanșării unui război între cele două părți a trecut.

Desigur, situația de securitate din Regiunea Mării Negre rămâne în continuare încordată. Acest lucru este confirmat de evoluțiile din ultima perioadă, înregistrate pe fondul unei prezențe navale sporite a statelor membre NATO în regiune, unde s-a încheiat desfășurarea manevrelor Sea Breeze-2021 și a început exercițiul Breeze-2021.

Cu toate acestea, declanșarea unui conflict în zonă nu mai este iminentă. Probabil, până la începerea exercițiului strategic Vest-2021, planificat pentru luna septembrie, nu vor mai exista motive de suspiciune în ceea ce privește pregătirea unei invazii rusești asupra teritoriului Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel