A fost sau nu susţinută Marine Le Pen cu bani ruseşti? O companie rusească cere restituirea unei mari sume de bani

S.I. Catalin |
Data publicării:

Compania rusească Aviazapchast a depus o cerere împotriva partidului naționalist Adunarea Națională (în franceză Rassemblement Naţional - acronim RN), fostul Front Național, solicitând rambursarea unei datorii, potrivit mai multor documente analizate de site-ul de investigaţii Open Media.

Creanța indicată în raportul juridic de obligație se ridică la 639,75 milioane de ruble (9,08 milioane EUR), cu o rată a dobânzii de 6%.

Potrivit publicației, datoria în cauză este un împrumut de 9 milioane de euro pe care partidul lui Marine Le Pen l-a luat de la First Czech-Russian Bank (FCRB) în 2014. La vremea respectivă, partidul se numea Frontul Național, dar a fost redenumit în 2018. Un împrumut care a stârnit apoi numeroase critici cu privire la o posibilă influență rusă în politica franceză, dar Marine Le Pen a justificat împrumutul de la banca ceho-rusă, spunând că mai multe bănci franceze şi europene au refuzat să împrumute cu bani partidul său.

După ce FCRB a falimentat și și-a pierdut licența, toate drepturile acestei bănci au fost transferate companiei Konti, care este înregistrată în Butovo, Rusia. Proprietarul și directorul său, Sergey Yevseyev, nu a exclus posibilitatea ca compania să predea împrumutul către un terț. Împrumutul a fost ulterior transmis către Aviazapchast, care aparține lui Valeria Zakharenkova, fostul vicepreședinte al Stolichny Bank. Conform bazei de date SPARK, Yevgeny Barmyantsev se afla în consiliul de administrație al companiei. Barmyantsev este un fost ofițer militar care a servit ca atașat militar al Ambasadei Sovietice din Washington. În 1983, având vârsta de 39, a fost expulzat din Statele Unite, fiind prins şi acuzat FBI pentru activităţi de spionaj.

 

Compania Aviazapchast este deținuta integral de un om de afaceri cu un trecut interesant

 

Conform site-ului companiei, Aviazapchast este succesorul companiei sovietice Aviazagranpostavki, care a fost fondată în anii 1960 pentru a deservi echipamentele aviației sovietice în străinătate. Compania exportă încă piese de schimb și echipamente, chiar și în Siria. În 2017, Aviazapchast a semnat două contracte cu Ministerul sirian al Apărării, în valoare de aproximativ 76 de milioane de dolari. Aviazapchast şi unicul său acţionar, Valeri Zaharenkov, ar avea legături cu serviciile de spionaj ruseşti.

Citând Mediapart, Le Parisien a raportat că partidul lui Le Pen trebuia să ramburseze împrumutul până la 23 septembrie 2019. În 2017, când drepturile asupra împrumutului de 9 milioane de euro au fost transmise noului proprietar, Frontul Național a cerut recunoașterea FCRB ca insolvent debitor, pentru ca transferul proprietății împrumutului să fie declarat ilegal, dar partidul lui Le Pen a eşuat în demersul său.

O sursă din partid a declarat pentru Le Parisien că conducerea organizației politice nu era prea preocupată de împrumut, chiar dacă RN nu avea rezerve suficiente pentru a-l rambursa la timp. Sursa a explicat că partidul RN ar fi reușit să negocieze cu noul său proprietar o restructurare a datoriei, potrivit Uawire.org.

Bernard Monot, fostul economist al lui Le Pen, care a părăsit în 2018 partidul RN, a declarat pentru Le Parisien în septembrie 2019 că are idoieli cu privire la faptul că împrumutul poate fi rambursat. 

„Mai devreme sau mai târziu, creditorul își va prezenta creanța. Și aș fi curios să știu cum vor rambursa acest împrumut. Partidul nu are active în proprietate și nu are garanții financiare", a precizat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel